Foto Prima ambulanță socială din Transilvania, la un pas să-și pornească activitatea. Peste 3.000 de clujeni au mers pe jos pentru ea

Prima ambulanță socială din Transilvania,  la un pas să-și pornească activitatea. Peste 3.000 de clujeni au mers pe jos pentru ea

Prima ambulanță socială din Transilvania este la un pas să-și pornească activitatea. A fost achiziționată în urma competiției caritabile Walking Month 2019. 

Cei 3.114 participanți au parcurs peste 976 milioane de pași și au reușit împreună o performanță remarcabilă: atingerea obiectivului de 420.000 lei pentru prima ambulanță socială din Transilvania, o unitate mobilă care va ajuta persoanele în nevoie din comunitățile izolate și greu încercate din regiune.

Echipa de pe primul loc, Fight4Crown, formată din doi specialiști IT, un ospătar și un contabil, a reușit să facă în 30 de zile peste 6,7 milioane de pași. La nivel individual, locul I a fost câștigat de Livia Szigyarto, de profesie asistentă medicală, care a reușit să bată toate recordurile, înregistrând 2.032.214 pași în cele 30 de zile de concurs. În clasamentul general, Livia a făcut parte din echipa Non Stop, clasată pe poziția a doua cu 5,8 milioane de pași, în timp ce locul III a revenit echipei Pingu Team, cu 5,03 milioane de pași.

Poate cel mai emoționant caz din Walking Month a fost situația unui tânăr care a ocupat
ultimul loc în clasament, cu doar câteva sute de pași în cele 30 de zile de concurs. Au fost însă primii pași pe care acesta i-a făcut, după o perioadă lungă în care a fost imobilizat la pat din cauza unei afecțiuni grave. Prietenii și colegii săi de serviciu i-au făcut cadou înscrierea la Walking Month pentru a-l mobiliza pe drumul recuperării; fiecare pas, în această situație, a fost cu adevărat o victorie.

Ambulanța socială este o unitate mobilă care va călători în comunitățile rurale și izolate din regiune, respectiv un vehicul special amenajat care va include un cabinet pentru consultanții de medicină primară și un spațiu destinat asistenței și serviciilor sociale.

Serviciile vor include consultanță juridică, consiliere în situații de violență domestică, orientare profesională și ajutor în găsirea unui loc de muncă, dar și asistarea persoanelor vulnerabile în relația cu autoritățile statului, ajutându-le să completeze cererile necesare pentru obținerea actelor de identitate, a venitului minim garantat sau a diverselor ajutoare și subvenții la care au dreptul. Gama acestor servicii se va putea extinde, în timp, prin implicarea unor noi voluntari sau organizații partenere, care să își extindă serviciile în zonele rurale cu ajutorul noului vehicul.

Proiectul ambulanței sociale va fi dezvoltat de Asociația Hans Spalinger (AHS), organizație înființată la Cluj în 2004, care oferă servicii educaționale copiilor cu dizabilități severe, în parteneriat cu Beard Brothers, care a mobilizat mii de voluntari în acțiuni comunitare ce au servit întregului oraș. Cele două organizații și-au unit forțele și vor gestiona acest proiect în comun.

Comenteaza