Prima zi de şcoală, cu fluturaşul de salariu în piept

Prima zi de şcoală, cu fluturaşul de salariu în piept
Noul an şcolar începe la Cluj cu proteste ale profesorilor nemulţumiţi că le-au fost reduse indemnizaţiile de concediu cu 25%. Cei 6.000 de dascăli membri ai Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean (SCLIPC) au anunţat că vor boicota astăzi participarea politicienilor la festivităţile de deschidere a anului şcolar.
Profesorii vor purta în piept fluturaşii de salariu pentru a le arăta părinţilor cât câştigă. Şi anul trecut, profesorii clujeni au protestat la începerea şcolii.

Conform datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), în judeţul Cluj există aproximativ 94.000 de elevi care şi în acest an vor asista la protestele tacite ale profesorilor clujeni. “Vom purta un fluturaş în piept în care vom arăta umilirea noastră venită odată cu reducerea cu 25 %. Noi am rămas cu mâinile legate pentru că indemnizaţia de concediu s-a diminuat în timpul vacanţei, ceea ce nu este legal fiindcă ea nu este un salariu. Ordonanţa privind reducerea cu 25% a salariilor s-a aplicat de la 1 iulie şi se referă la salariu, nu la această indemnizaţie”, a declarat Vioara Temian, vicepreşedintele SLIPC. Sindicaliştii poartă discuţii la nivelul federaţiei naţionale pentru a contesta reducerea salarială. “Vrem să vedem cum se poate să avem câştig de cauză în instanţă”, spune Temian. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de situaţia unităţilor de învăţământ care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. “Sunt tot felul de aberaţii. Şcoala începe cu 90% dintre unităţile de învăţământ cu autorizaţie sanitară. 10 % au rămas fără autorizaţie, dar MECTS cumpără păpuşi handicapate, în loc să investească minimul necesar la grădiniţe. De-a lungul anului vor mai apărea nemulţumiri pentru că se intenţionează să se modifice Legea sindicatelor şi cea a pensiilor. Noi intenţionăm să le spunem colegilor să boicoteze venirea politicienilor în şcoli, dar directorii sunt cei care conduc unitatea şi dacă sunt politicieni cu copii, atunci nu o să îşi permită să nu vină la şcoală”, a mai spus Temian.

Una dintre unităţile de învăţământ clujene în care profesorii vor protesta este Şcoala cu clasele I-VIII “Ion Agârbiceanu”, unde învaţă aproximativ 800 de elevi. “Aici sunt 67 de sindicalişti din 72 de profesori titulari. Profesorii sunt revoltaţi şi m-au întrebat cum o să procedăm la deschiderea anului şcolar”, a precizat Temian, care este şi preşedintele sindicatului Şcolii “Agârbiceanu”. Aici, profesorii vor lipi şi afişe în care îşi vor exprima nemulţumirile. La Liceul Teoretic “Lucian Blaga”, unde încep şcoala 820 de elevi, profesorii nu vor protesta. “La noi în şcoală nu se organizează protest. Cei din sindicat mi-ar fi spus să mă aştept la asta pentru că avem o relaţie bună. În principiu, la Liceul «Blaga» nu vor fi prezenţi politicieni”, a declarat Laura Tomescu, directoarea unităţii de învăţământ. Aceasta a pregătit o festivitate deosebită pentru nou-veniţii în şcoală. “La ora 9:00 se va face o serbare pentru clasa I, a V-a şi a IX-a, ca să fie prezentaţi colegilor mai mari. Copiii de clasa I vor trece printr-un cordon cu flori ţinut de cei de la clasa a II-a, cei de clasa a V-a prin cordonul celor din clasa a VI-a, iar cei din clasa a IX-a prin cel al colegilor mai mari. Un preot va ţine o slujbă Te Deum de 10 minute şi o să le urez bun venit în anul şcolar 2010-2011”, a precizat Tomescu. Reprezentanţii ISJ Cluj nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Maraton la deschiderea de an şcolar


Primarul Sorin Apostu participă astăzi la nu mai puţin de patru festivităţi de deschidere a anului şcolar. “Domnul primar va merge la ora 9:00 la festivitatea de la Şcoala «Nicolae Titulescu», la 10:00 la Liceul «Gheorghe Şincai», la 11:00 la Liceul «Eugen Pora», iar de la ora 12:00 va fi prezent la şcoala de agenţi de poliţie «Septimiu Mureşan», a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.


Comenteaza