Proiect inedit al UDMR Cluj: "Aşază-te la masa regelui Matei Corvin!" FOTO

Proiect inedit al UDMR Cluj:
UDMR Cluj a găsit o modalitate inedită de a face cunoscută viaţa şi activitatea regelui Matei Corvin.

UDMR Cluj și o echipă de arhitecţi şi advertiseri au amplasat în Parcul Mercur din Cluj-Napoca un ansamblu de mobilier urban din lemn, construit din cuburi (foto), unde clujenii sunt invitaţi să stea jos să se odihnească sau să ia masa şi în acelaşi timp să citească inscripţii scrise în patru limbi - română, maghiară, engleză şi germană - despre viaţa şi activitatea regelui Matei Corvin.

Proiectul intitulat "Aşază-te la masa regelui Matei Corvin!" va include 12 asemenea ansambluri de mobilier urban, care vor fi amenajate în următoarele şase luni în 12 locaţii, unde vor rămâne pe toată durata acestui an. Următoarele vor fi în cartierul Iris, Parcul Armătura, Parcul 14 iulie, Parcul Colina, zona La Terenuri din Mănăştur, Parcul Feroviarilor, Parcul Engels şi zona de lângă Cluj Arena, lângă locul de joacă pentru copii.

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, a declarat că Matei Corvin poate întări legătura dintre comunităţile română şi maghiară. „Este un proiect interesant, regele Matia care s-a născut la Cluj poate deveni şi este un personaj integrator şi poate construi punţi între comunitatea maghiară şi română.

Ne-am gândit că legendele legate de regele Matia ar trebui cunoscute şi de populaţia românească a Clujului, pentru că am constatat că până acum mai degrabă maghiarii cunoşteau aceste legende şi cred că regele Matia este al tuturor clujenilor şi din acest motiv am iniţiat această instalaţie, unde se poate aşeza lumea şi poate citi în patru limbi despre Matia", a spus deputatul.

Olah Emese, viceprimarul Clujului din partea UDMR, a afirmat că apreciază faptul că aceste ansambluri vor fi amplasate în cartiere şi nu în centru şi că proiectul arată că într-adevăr trăim într-un oraş multicultural.

"Proiectul are în vedere în primul rând comemomarea regelui Matei Corvin şi în acelaşi timp este un simbol în ceea ce priveşte locuitorii clujeni, pentru că, aşa cum rezultă din toate legendele care au legătură cu regele Matei Corvin, a fost regele care într-adevăr a avut grijă atât de săraci cât şi de cei mai avuţi şi întotdeauna a avut grijă ca toţi locuitorii regatului să aibă un tratament egal.

Este un semn pentru întreaga comunitate clujeană că într-adevăr trăim într-un oraş multicultural, multinaţional, unde atât românii, cât şi maghiarii, cât şi germanii, pot să aibă un cuvânt de spus şi pot să beneficieze de toate legendele şi de toată atmosfera renascentistă.

Apreciez foarte mult că acest eveniment a fost amplasat în parcurile cartierelor şi nu în centrul Clujului, pentru că tocmai asta reprezintă toată activitatea lui Matei Corvin, în felul în care a încercat să se deplaseze la oamenii de rând, câteodată incognito. În cartierele Clujului avem nevoie de o asemenea manifestare, din care toată lumea poate să beneficieze de izul vremurilor apuse", a spus Olah.

„Este un proiect prin care am dorit să aşezăm spiritul regelui Matia într-un context contemporan, într-un context actual, să-l aducem mai aproape de toate comunităţile din Cluj", au apreciat specialiştii care au realizat acest mobilier urban.

Comenteaza