Propunere inedită a unui clujean: vrea să schimbe imnul naţional al României. Cum sună noua versiune VIDEO

Propunere inedită a unui clujean: vrea să schimbe imnul naţional al României. Cum sună noua versiune VIDEO
Un clujean vrea să modifice imnul naţional al României. Acesta este de părere că actuala versiune are versuri violente, vorbeşte de răzbunare şi este de fapt o insultă pentru popor. Bărbatul crede că ţara are nevoie de o schimbare în ceea ce priveşte cântecul solemn adoptat de mai bine de 25 de ani ca simbol al unităţii naţionale, aşa că nu a stat prea mult pe gânduri şi a creat propria versiune pe care a intitulat-o "Un suflet de român".

 

Clujeanul Adrian Toader, bioeconomist de profesie, vrea să le ceară autorităţilor să înlocuiască imnul naţional, despre care spune că nu face decât să le reamintească românilor că trebuie să se deştepte. Bărbatul a emigrat în SUA în 1978, ca disident politic, şi s-a întors în ţară după 20 de ani, stabilindu-se la Cluj-Napoca.

"Imnul României este deficitar, este deprimant, nu ne onorează şi este chiar o insultă atâta timp cât aduce aminte poporului, în permanenţă, că trebuie să se deştepte", spune clujeanul.

Toader îşi doreşte ca actuala versiune a imnului naţional  să fie schimbată şi tocmai de aceea vine cu o variantă proprie pe care o propune ca alternativă. Ideea a fost una spontană, venită la scurt timp după alegerile prezidenţiale, în timpul unei călătorii cu autoturismul. Creaţia sa are 12 strofe şi transmite, după cum spune bărbatul, un mesaj pozitiv.

"În drum de la Sibiu la Cluj, pe autostradă, relaxat la volan, am început să cânt imnul cu acest text care l-am improvizat pe moment. A fost, aşa, o inspiraţie de moment şi soţia mea l-a notat rapid. Cred că eram sub inerţia alegerilor prezidenţiale când nu prea am fost de acord cu această probă în care candidaţii trebuiau să dovedească cine e mai bun  în a cânta imnul naţional. Şi, în plus, "Deşteaptă-te române" nu mi-a plăcut niciodată", explică Toader.

Varianta propusă de clujean promovează ideea unităţii naţionale, după cum mărturiseşte chiar autorul: Se numeşte "Un suflet de român" şi transmite un alt mesaj. În general moştenirea naţională trebuie protejată şi cu toţii trebuie să luptăm pentru acest lucru. Avem datoria de a transmite această moştenire cu o valoare adăugată. În principiu, prin noul imn, chem la unitate naţională".

Pentru ca totul să prindă viaţă, Toader s-a adresat studenţilor de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj pentru a înregistra noua variantă a imnului. Studenţii au fost mai mult decât bucuroşi să îi vină în ajutor şi s-au arătat încântaţi de mesajul noului cântec.

"Repetiţiile au fost intense, după o săptămână am reuşit să înregistrăm într-o singură zi şi să se şi mixeze totul, astfel că la sfârşitul zilei de 31 ianuarie am avut produsul final. Mi se pare o versiune inspirată, domnul Adrian vine cu idei noi şi cu o atmosferă pozitivă prin textul său", spune studenta Linda Ianchiş.

 

"Vorbeşte inimii, nu e sângeros, mai călduros, înalţă România pur şi simplu, îţi dă putere, îţi dă mândrie", menţionează o altă studentă, Rahela Coancă.

Reacţia publicului a fost una pozitivă, iar oamenii au reacţionat imediat. După doar două săptămâni de la publicarea în mediul online, videoul a strâns peste 40.000 de vizualizări.

"Este un text extraordinar, foarte frumos, făcut pentru sufletele românilor de pretutindeni! Sunt mîndră că-s româncă și cu multă plăcere am ascultat Imnul și-l voi invăța pe de rost".

"Foarte frumos imnul propus. Imnul actual cu românii somnoroși chiar trebuie schimbat. În `89 la revoluție "Deșteaptă-te Romane" se potrivea dar acum este mai mult decât nepotrivit".

În timp ce momentan se promovează pe reţelele de socializare pentru a ajunge în inimile publicului, clujeanul are planuri măreţe. Toader mărturiseşte că va face tot ceea ce îi stă în putinţă din punct de vedere legal pentru a înlocui imnul, aşa că plănuieşte să înregistreze noul imn la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, iar mai apoi să îl trimită imnul tuturor partidelor parlamentare, la Parlament, la Guvern şi la Preşedinţie. 

 

Comenteaza