Prostată - gigant, de o jumătate de tonă, expusă la Cluj

Prostată - gigant, de o jumătate de tonă, expusă la Cluj
O prostată-gigant, de 600 de kilograme, a fost expusă ieri în faţa complexului comercial Iulius Mall din Gheogrheni,pentru a atrage atenţia asupra simptomelor ce stau la baza afecţiunilor prostatei, a necesităţii profilaxiei şi tratării acestora, într-o caravană de informare privind afecţiunile prostatei, organizată de Asociaţia Română de Urologie.

Prostata gigantică este de fapt un model anatomic pe care medicii specialişti urologi îl folosesc pentru a explica potenţialele pericole generate de ignorarea simptomelor cauzate de acest organ. Mulajul prostatei are şase metri lungime, 2,5 metri lăţime, 2,1 metri înălţime şi o greutate de 600 de kilograme.

Caravana a poposit la Cluj-Napoca pentru o zi, în faţă Iulius Mall, după ce mulajul prostatei a fost expus în Bucureşti pe 13 septembrie şi în Iaşi pe 15 septembrie. Prostata a mai fost expusă, anterior, în Olanda şi Slovenia iar, după caravana din România, va pleca în Slovacia şi Bulgaria.

Un număr foarte mare de bărbaţi suferă de afecţiuni ale prostatei. Astfel, unul din doi români trecuţi de vârsta de 50 de ani prezintă simptome cauzate de aceasta, iar 45.000 de bărbaţi sunt diagnosticaţi anual cu adenom de prostată (hiperplazie benignă de prostată - HBP), potrivit datelor Asociaţiei Române de Urologie.

Simptomele afecţiunilor prostatice influenţează calitatea vieţii, ducând la izolare socială, cu limitări majore ale activităţilor zilnice şi impact negativ asupra relaţiilor sexuale şi de familie. "Principalul obiectiv al campaniei noastre este să îi convingem pe oameni asupra importanţei controlului medical periodic în dorinţa diagnosticării precoce a unor boli care, dacă sunt depistate în stadiu incipient, pot fi ţinute sub control sau chiar vindecate. Orice bărbat trecut de vârsta de 50 de ani trebuie să facă un consult urologic o dată pe an", a explicat şeful Clinicii de Urologie de la Spitalul Municipal din Cluj, Ioan Coman, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Române de Urologie.

 

Comenteaza