Psiholog, despre cazul Uioreanu: Când dai de bine, nu te mai opreşti

Psiholog, despre cazul Uioreanu: Când dai de bine, nu te mai opreşti
Psihologii explică de ce oamenii cu averi considerabile nu se mulţumesc cu ceea ce au, dorind întotdeauna mai mult.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, este anchetat într-un caz de corupţie. Procurorii spun că ar fi primit 174.500 de lei, adică aproximativ 40.000 de euro, de la un om de afaceri din Iclod, şi circa 280.000 de lei, peste 60.000 de euro, de la Ioan Bene. Potrivit declaraţiei sale de avere din 2013, Uioreanu poate fi considerat un om bogat. 

Uioreanu deţine, în prezent, un teren agricol, două case de locuit şi un apartament în Cluj-Napoca, o casă de vacanţă în comuna Mărişel, conduce un Volkswagen EOS din 2008 şi are deschise mai multe conturi bancare, conform declaraţiei de avere din 2013, făcută publică pe site-ul Consiliului Judeţean Cluj. De asemenea, este acţionar şi încasează dividende de la Banca Transilvania şi Balanţa Cosmetics.

ziuadecj.ro a întrebat un psiholog de ce persoanele care au deja conturile burduşite sunt tentate să accepte sume de bani care le pun în pericol libertatea şi reputaţia.

Este ceva firesc, natural în comportamentul lor şi nu este nimic anormal în asta, cred psihologii.

Specialiştii spun că foarte importantă este situaţia financiară cu care au crescut. În general, dacă nu provin din familii bogate, odată ce situaţia financiară se schimbă în bine şi prind tot mai multe oportunităţi de îmbogaţire, oamenii vor profita de ele.

"Generaţiei care n-a avut prea multe în tinereţe îi vine foarte greu să se mai oprească din acumulat bani, averi, din nevoia de a compensa ceea ce nu au avut când au fost mici. Atunci când ai mulţi bani, este mult mai uşor să faci şi mai mulţi bani, decât atunci când nu ai nimic, iar aceşti oameni nu vor da cu piciorul niciunei şanse de a se îmbogăţi şi mai mult", explică psihologul Livia Apostol.

Pe de altă parte, un alt motiv poate să fie puterea care vine odată cu banii şi competiţia care se naşte între oamenii influenţi. "Cu cât ai mai multă influenţă, începi să te învârţi în cercuri tot mai puternice şi mai selecte, cercuri în care apare dorinţa de adaptare. Pe măsură ce acumulează o avere şi o putere mai mare, cresc şi standardele, creşte nivelul cercurilor în care se învârt. Îşi doresc, practic, nu doar o simplă adaptare la noul cerc, dar şi o influenţă cât mai mare, în cercuri cât mai înalte", mai subliniată psihologul.

La Cluj, Horea Uioreanu este a treia persoană de la vârful administraţiei urmărită penal de DNA pentru fapte de corupţie. Radu Bica, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, este închis, iar Sorin Apostu, fostul primar, se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Comenteaza