Psihologul David despre înghesuiala românilor la supermarket: toate resursele sunt pentru a obţine mulţumire de sine

Psihologul David despre înghesuiala românilor la supermarket: toate resursele sunt pentru a obţine mulţumire de sine
Cunoscutul psiholog clujean Daniel David desface, pentru ziuadecj.ro, mecanismele psihologice care-i determină pe români să se împrumute şi să aglomereze supermarketurile înainte de Sărbători, şi Urgenţele - după.

Cum se explică, psihologic, goana după cumpărături în preajma Sărbătorilor?

Comportamentul nostru are un determinism bine stabilit în psihologie. Astfel, "legea psihologică" ne spune că orice comportament pe care îl facem este determinat de prelucrări informaționale amorsate de stimuli, de exemplu de context - și este menținut de consecințele sale. Așadar, în acest caz contextul este reprezentat de perioada sărbătorilor, prelucrările informaționale de ceea ce am învățat social - că în aceste perioade trebuie făcute cumpărături și cadouri - , iar consecințele se referă la întăririle pozitive pe care le primim dacă facem acest comportament. De exemplu, aprecierea, atenţia, mulţumirea, acceptarea socială, dar şi altele.

România este a doua cea mai săracă țara europeană, totuși în perioada sărbătorilor supermarket-urile și restul magazinelor au de departe cele mai mari încasări din an. Cum se explică faptul că românii sunt dispuși să se împrumute de la bancă sau de la CAR că să poată face cumpărături de sute de lei în preajma sărbătorilor?

Explicația se regăsește în mecanismul psihologic descris mai sus. Dacă nu ar avea acest comportament, ar pierde toate consecințele sale pozitive. Așadar, toate resursele, chiar puține, sunt puse la bătaie pentru a obține aceste beneficii importante pentru fiecare persoană.

La fiecare sfârșit de an unitățile de primire a urgențelor sunt asaltate de români care au exagerat cu mâncarea în perioadă sărbătorilor. Are situația o legătură cu lipsurile din ultimul deceniu al regimului comunist?

Nu, nu cred să aibă legătură cu acest lucru; acest fenomen apere și în alte țări. Eu cred că are legătură cu abuzul și lispa de control comportamental. Ele apar mai ales după o perioadă în care mulți au ținut post. Trecerea de la "frânarea" din timpul postului la "consumul" din timpul sărbătorilor crează o discrepanța periculoasă pentru sănătatea fizică și psihică, discrepanța care apare că abuz.

Etichete
Comenteaza