Radiografie nemiloasă a României: stat clientelar, politicieni iresponsabili

Radiografie nemiloasă a României: stat clientelar, politicieni iresponsabili
Profesorul de la Harvard James A. Robinson a fost prezent la Cluj-Napoca, unde a vorbit despre motivele pentru care România nu reuşeşte să se dezvolte economic şi ce se poate face în această privinţă. A stat de vorba şi cu ZIUA de CLUJ, dezvăluind detalii legate de viaţa de profesor la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume şi părerea sa despre Cluj.

Prezent luni la o conferinţă susţinută la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj, profesorul de la Universitatea Harvard James A. Robinson a vorbit unui amfiteatru arhiplin despre problemele economice cu care se confruntă România, clientelism, despre încercarea de a schimba instituţiile şi despre faptul că românii sunt singurii care pot debloca tot potenţialul pe care îl are ţara în care trăiesc.

Robinson a pornit de la ideea că economia ţărilor depinde de felul în care ele sunt organizate, de felul în care instituţiile şi societatea sunt influenţate de oportunităţi, şi de cum aceste instituţii sunt o consecinţă a procesului politic într-o anumită societate.

"În România, de exemplu, există multe impedimente insituţionale care nu permit ţării să ajungă la un nivel de trai care să se încadreze în standarde. Ştiu că există multe probleme în economia din România şi poţi să îţi dai seama de acest lucru doar parcurgând un drum cu maşina de la Bucureşti la Cluj. Am văzut o sărăcie oribilă, am văzut oameni care trăiesc în colibe ca cei din Africa. Am observat, de asemenea, în România o mare lipsă de capital, probleme cu tehnologia şi cu infrastrucutra, dar perspectiva mea este că pentru a schimba toate aceste lucruri, trebuie să existe o schimbare de natură politică. Statul trebuie să fie mult mai puternic şi mai eficient, să se axeze mai mult pe înzestrarea cu bunuri publice şi să fie responsabil şi asta va genera schimbare, asta va crea anteprenoriat, inovaţie şi după cum privesc eu lucrurile, dacă schimbăm politica, schimbăm şi economia", a spus Robinson.

Un subiect care îl pune pe gânduri pe autor şi despre care nu prea vorbeşte este clientelismul şi corupţia din România, pe care o vede ca pe o "metodă bolnavă de a face politică".

"Dacă poţi să adresezi problemele politice fundamentale, atunci corupţia va dispărea. Comisia anticorupţie poate fi un lucru bun pentru că nu dă voie sistemului să opereze aşa de uşor, dar nu cred că ea singură va reuşi să schimbe lucrurile. Observ mult clientelism şi statul ar trebui să asigure binele public, nu să organizeze puterea. Dacă se oferă favoruri şi servicii susţinătorilor politici, lucrurile nu se vor rezolva niciodată şi va eşua mereu în a fi corect. E nevoie de un stat non-clientelist", a explicat Robinson.

Responsabilitatea politicienilor este o altă problemă cu care se confruntă ţara noastră şi pe care Robinson a ridicat-o în cadrul conferinţei.

"Stau şi mă întreb cum pot politicienii să aprobe anumite legi şi ajung la un singur răspuns, şi anume că politicienii respectivi nu se simt răspunzători faţă oameni. E o mare problemă cu lipsa de responsabilitate a politicienilor".

Aşa cum vede el lucrurile, perioadele în care România a fost sub dominaţia Impreiului Otoman, şi sub regim comunist au împiedicat ţara noastră să se dezvolte şi a rămas astfel în urmă, faţă de celelalte ţări. Aşadar, profesorul a ajuns la concluzia că nivelul economiei din România nu are nimic de a face cu valorile, cu geografia sau cu resursele naturale, ci cu istoria.

Privilegiul de a fi profesor la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume

După ce a studiat economia, domeniul despre care vorbeşte cu multă pasiune, la London School of Economics (LSE), la Universitatea Warwick şi la Universitatea Yale, a rămas tot în Liga Ivy, la Harvard.

"Cred că să fii profesor la Harvard e la fel ca şi cum ai fi profesor la oricare altă facultate. Avantajul în cazul meu este faptul că am nişte studenţi minunaţi cărora am privilegiul să le predau şi colegi de excepţie. Din experienţa mea pe care am acumulat-o mergând peste tot în lume am descoperit că la toate universităţile există oameni cu adevărat inteligenţi şi interesanţi, cu perspective diferite. Eu am ajuns la Harvard pentru că am înţeles şi am descoperit cum să fiu foarte bun la partea profesională a vieţii. Sunt mulţi oameni inteligenţi şi originali, dar nu sunt atât de buni la partea profesională".

Profesorul James A. Robinson vede însă mult potenţial şi la universităţile din Cluj.

"Eu văd Clujul ca fiind un oraş în care se întâmplă foarte multe în momentul de faţă şi e un loc frumos în care să locuieşti, bogat din punct de vedere istoric şi cultural, se vede că e parte din Europa şi văd un interes foarte mare pentru schimburi intelectuale", a încheiat Robinson.

James A. Robinson este specialist în economie şi ştiinţe politice, iar cercetările sale s-au orientat spre identificarea discrepanţelor politice ale statelor lumii şi influenţa directă a acestora în dezvoltarea economică a fiecăruia. Este coautor al cărții „Why Nations Fail", un bestseller care face parte din Top 10 „Cele mai bune cărți 2012" realizat de Washington Post şi din „Best books 2012" realizat de The Economist and Financial Times. Împreună cu Daron Acemoglu scrie și pe un blog cu numele acesta, „Why Nations Fail", pe care explică unde și de ce dau statele greș.

Comenteaza