Replici la distanţă între Arafat şi rectorul de la Medicină

Replici la distanţă între Arafat şi rectorul de la Medicină
Secretarul de stat Raed Arafat, fondatorul SMURD, a declarat că doctoratul în domeniul medical a devenit "o formalitate, cu o calitate cel mai probabil redusă şi fără valoare: „Între a face doctoratul pe genunchi sau a pleca, am ales să plec" (de la UMF Cluj, n. red.)". Rectorul instituţiei i-a dat replica, indirect.

 

"Doar prin faptul că i-am obligat pe toţi care fac parte din sistemul de învăţământ universitar medical să deţină titlul de doctor sau în cazul asistenţilor universitari să fie cel puţin doctoranzi a generat unele probleme a căror recunoaştere nu se doreşte şi am să dau exemple. În SUA, anul trecut, erau 309 de profesori de medicină de urgenţă în universităţile americane, unde doar şase au doctoratul", a spus Arafat, la Gala Studenţilor Români din Străinătate, desfăşurată la Palatul Parlamentului, citat de mediafax.ro.

"Ridicând nivelul, ca să fie neapărat cu doctorat sau doctorand, noi am redus calitatea şi am redus expunerea şi pregătirea studenţilor noştri. Determinând forţat medicii tineri să acceadă procedura de obţinere a titlului de doctor, nu am făcut decât să-i împovărăm pe toţi cei care trebuie să achite sume imense, dacă nu sunt bursieri, pentru şcoala doctorală, care a devenit o sursă importantă de venituri pentru universităţi. Pe de altă parte, eu nu ştiu unde vor oferi viitori doctoranzi atâtea subiecte şi teze de doctorat reale, utile şi valide din punct de vedere ştiinţific, solicitându-le obligatoriu tuturor să aibă astfel de doctorate".

În opinia lui Arafat, doctoratul în domeniul medical a devenit o formalitate, cu o calitate cel mai probabil redusă şi fără valoare, "determinând afectarea inclusiv a celor care într-adevăr finalizează teze de doctorat de valoare, în urma unui proces asociat cu multă muncă şi străduinţă".

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne a făcut referire chiar la cazul său. "După mai mult de opt ani de activitate în învăţământ în domeniul medical de urgenţă într-o universitate de prestigiu din România (UMF Cluj-Napoca, n. red.), a trebuit să plec, pentru că mi s-a spus că o să reduc punctajul universităţii prin faptul că eu nu am doctorat. Iar între a face doctoratul pe genunchi sau să mi-l facă altcineva ori a pleca, am hotărât să plec", a spus Arafat.

Rectorul UMF Cluj, Alexandru Irimie, preşedintele Asociației Universităților de Medicină și Farmacie din România, i-a răspuns indirect, printr-un comunicat al organizaţiei cu privire la doctoratul în învățământul medical.

„În ultimii ani, doctoranzii au publicat un număr mare de lucrări științifice în reviste reputate, făcând învățământul medical românesc vizibil pe plan internațional. A considera doctoratul în medicină o formalitate este inadecvat. Obligativitatea tinerilor medici, viitoare cadre didactice, de a fi doctoranzi și de a susține doctoratul, conform legislației în vigoare, este un concept european, la care toate universitățile de medicină și farmacie din România au subscris.

Explicația este simplă: educația în medicină trebuie efectuată de cadre didactice competente, având calități atât de formator cât și de cercetător. În plus, doctoratul și implicit formarea ca cercetător, sunt obligatorii pentru că generează un spirit critic și inovator, necesar oricărui cadru didactic", arată Irimie.

Acesta spune că trebuie făcută o distincţie între medicina practică şi activitatea medicală academică: „Considerăm că în declarațiile apărute recent în presă pe această temă, se suprapun domenii diferite: cel al medicinei practice, care nu presupune obligativitatea doctoratului, cu cel academic. Obținerea titlului științific de doctor în medicină este obligatorie pentru o bună selecție a cadrelor didactice din învățământul medical, cel românesc fiind reputat și recunoscut pe plan internațional".

„Experiența universităților de medicină și farmacie din România arată că desfășurarea cercetării doctorale în formatul actual, sub îndrumarea unor conducători de doctorat cu prestigiu științific, are performanțe reale și rezultate dovedite", se mai afirmă în acelaşi comunicat al Asociației Universităților de Medicină și Farmacie din România.

 

 

Comenteaza