Retragerea dreptului de liberă practică, una dintre variantele analizate de Guvern pentru a bloca plecările medicilor

Retragerea dreptului de liberă practică, una dintre variantele analizate de Guvern pentru a bloca plecările medicilor
| Foto: europafm.ro

Guvernul analizează două variante prin care să blocheze plecările medicilor. Să le interzică dreptul de liberă practică, care nu este agreată de premier, sau să li se prelungească perioada de preaviz. Anunţul a fost făcut aseară de premierul Ludovic Orban.

Zeci de medici şi-au dat demisia în ultima perioadă, în contextul pandemiei cu Covid-19, iar Guvernul doreşte să ia măsuri pentru a bloca plecările medicilor.

„Vom opta pentru o variantă. Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătăţii. Personal, nu aş opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică în România. Eu le-aş da dreptul să se mai gândească, adică aş prelungi perioada de preaviz, pentru că acest lucru este posibil în perioada de stare de urgenţă, prin derogare de la prevederile Codului Muncii. Interzicerea dreptului de practică (n.r) este o propunere formulată de foarte mulţi şi din zona politică şi din cea nepolitică. Nu am o opinie clar formulată”, a declarat Ludovic Orban, la Europa FM.

Premierul mai spune că regretă că nu poate asigura toate echipamentele necesare pentru spitale.
 
Medicii au început să demisioneze, din cauza pandemiei cu noul coronavirus.
 
Spitalul Judeţean din Brăila a rămas fără trei medici în plină epidemie de COVID-19. Este vorba despre specialişti de la Unitatea de Primiri Urgenţe şi de la Terapie Intensivă, care au renunţat la locurile de muncă.
 
Şi mai mulţi medici de la Spitalul Mioveni, inaugurat anul trecut, şi-au dat demisia după ce s-a decis ca unitatea să devină suport pentru COVID-19. Demisiile nu au fost însă acceptate de managerul spitalului, care recunoaşte că e greu „să ieşi la luptă cu mâinile goale”.

Comenteaza