Revocare în premieră la CSM: Danileţ şi Ghica şi-au pierdut funcţiile

Revocare în premieră la CSM: Danileţ şi Ghica şi-au pierdut funcţiile
Judecătorul Cristi Danileţ, care a lucrat mai mulţi ani ca magistrat la Cluj, precum şi Alin Ghica, au fost revocaţi ieri din funcţia de membri ai CSM.

Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica (fosta şefă a CSM) au fost revocaţi marţi din Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), în uma votului din plenul Consiliului. Decizia este o premieră, fiind prima oară când doi membri ai CSM părăsesc forul în acest mod. Cristi Danileţ a fost ales în toamna anului 2010 membru al CSM, pentru a reprezenta judecătoriile din ţară. Danileţ a fost judecător la Cluj în perioada 15 mai 2001 - 31 august 2004, la Judecătoria Cluj-Napoca, iar apoi, din 1 septembrie 2004 până în 17 ianuarie 2005 a lucrat la Tribunalul Cluj. Între 2005 - 2007 a fost delegat la Ministerul Justiţiei, fiind numit consilier al ministrului justiţiei, Monica Macovei, iar în perioada 2007 -2009 a revenit ca judecător în cadrul Tribunalului Cluj. În intervalul iulie 2009 - decembrie 2010 a fost vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea, iar din ianuarie 2011 a devenit membru al CSM.

Locurile judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica în CSM vor fi preluate, interimar, de următorii clasaţi la alegerile pentru ocuparea unui loc în această structură din partea judecătoriilor şi, respectiv, a curţilor de apel. Cristi Danileţ a fost ales în CSM, ca reprezentant al judecătoriilor, cu 941 de voturi, urmat de Elena Popescu de la Târgu Jiu, cu 597 de voturi. De asemenea, în iunie 2011, Alina Nicoleta Ghica a fost urmată, în opţiunile colegilor de la curţile de apel de Dana Cristina Gârbovan, de la Curtea de Apel Cluj şi Mihai Viorel Tudoran, de la Curtea de Apel Ploieşti. Membrii interimari ai CSM care îi vor înlocui pe Danileţ şi Ghica vor avea mandat până la finalizarea procedurii alegerii noilor membri. Aceştia vor fi desemnaţi în urma adunărilor generale ale judecătoriilor şi, respectiv, curţilor de apel. CSM va cere apoi Senatului să se pronunţe în cazul solicitării de validare a acestor magistraţi în funcţiile de membri ai Consiliului.

Judecătorul Danileţ a fost acuzat de judecătorii pe care îi reprezenta că a trădat, votând un procuror pentru funcţia de preşedinte al CSM. Asta după ce procurorul Oana Schmidt-Hăineală a fost ales, în 4 ianuarie, în funcţia de preşedinte al CSM, având un vot şi din partea lui Danileţ. Aceeaşi acuzaţie i-a fost adusă şi judecătoarei Alin Ghica, din partea colegilor ei de la curţile de apel din ţară. Atât Danileţ, cât şi Ghica şi-au depus candidature pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, dar, între timp, judecătoriile şi curţile de apel din România au votat, majoritar, pentru revocarea lor.

 

Etichete
Comenteaza