Revoltă la Câmpia Turzii

Revoltă la Câmpia Turzii
Peste 200 de persoane au protestat ieri, la combinatul metalurgic pentru că acţionarii companiei nu le-au plătit cele trei salarii compensatorii promise după concedieri. În total, oamenii ar trebui să primească 500.000 de euro.

Oamenii nemulţumiţi s-au adunat la porţile combinatului Mechel Câmpia Turzii încă de la primele ore ale dimineţii şi chiar au ajuns să forţeze porţile unităţii şi să spargă geamul uşii clădirii în care se afla directorul fabricii pentru că nu şi-au primit cele trei salarii compensatorii promise.

Foştii angajaţi au recurs la acest gest pentru că directorul din Câmpia Turzii, Alexandru Viaceslav, nu a vrut să le dea informaţii cu privire la ziua în care se vor face plăţile, mai ales că astăzi era termenul în care trebuiau să primească banii. Foştii angajaţi de la Mechel nu şi-au primit nici tichetele de masă pentru luna decembrie.

Peste 200 de oameni s-au strâns în faţa porţii combinatului Mechel Câmpia Turzii încă de la ora şapte dimineaţa, nemulţumiţi că fabrica a fost vândută pe un preţ simbolic de foştii proprietari (52 de euro - n. red.) şi că nu şi-au primit cele trei salarii compensatorii care li s-au promis la începutul lunii ianuarie, când au fost daţi afară. „Suntem doi care lucram aici şi ne este foarte greu", ne-a povestit o fostă angajată. La Mechel, toţi foştii angajaţi păreau a fi apăsaţi de cele mai mari greutăţi, mai ales că nu ştiu când anume îşi vor primi ultimii bani de la companie.

„Suntem nemulţumiţi că nu ni se dau salariile compensatorii care au fost negociate în contractul colectiv de muncă. Au plecat directorii vechi şi au venit alţii care ne spun că nu au bani. O să ajungă să taie combinatul şi să îl vândă pe bucăţi. Suntem foarte nemulţumiţi. Fiecare trebuie să primim 3.500 de lei", a declarat un alt angajat. În luna iunie, 760 de persoane au fost disponibilizate de la Mechel. „Am venit să ne dea banii. Treaba lor ce fac cu fabrica, să ne dea banii. Am muncit 24 de ani aici şi n-am primit ce ni se cuvine. Suntem în şomaj, am primit 530 de lei. Poate ne găsim de lucru, dacă ne ajută Dumnezeu. Eu trebuie să primesc 3.200 de lei", a povestit Daniel, unul dintre protestatari. După ce oamenii au aflat că directorul aflat înăuntrul combinatului, Alexandru Viaceslav, nu vrea să discute cu reprezentanţii lor şi cu Ioan Pascu, liderul sindicatului Mechel, s-au revoltat şi au început să huiduie, dar şi să strige „Hoţii, hoţii!". În jurul orei 9:30, supăraţi de felul în care au fost trataţi, cei peste 200 de protestatari au forţat porţile combinatului şi chiar au spart geamul de la uşa din clădirea unde se afla directorul. „Viaceslav era şoferul fostului director", au strigat foştii angajaţi.

„Acţionarii companiei vor veni vineri, la ora 13:00, ca să discutăm despre problemele pe care le avem", a fost anunţul pe care l-a făcut Viaceslav, în faţa foştilor angajaţi, care la acel moment a fost întâmpinat cu huiduieli. "Hoţii, hoţii!", "Nu plecăm!", "Banii noştri câştigaţi, azi să fie luaţi!", " Vrem să fim plătiţi, nu să fim minţiţi!", i-au strigat oamenii directorului de la Câmpia Turzii. Pentru că răspunsul primit de la el nu i-a mulţumit, au intrat apoi în sala de consiliu, unde urma să aibă loc o videconferinţă a lui Viaceslav cu conducerea de la Târgovişte a Mechel. Sala a fost înţesată cu peste 100 de oameni, care aşteptau nerăbdători să îi explice directorului general al companiei situaţia în care se află. "Sfârşitul lunii e mâine. E o masă de oameni care vor să îşi spună nemulţumirile. Nu au venit la cerşit. Au venit să-şi ceară drepturile", i-a spus Ioan Pascu, liderul sindicatului de la Mechel, prin telefon, lui Sergiu Lapti, directorul juridic al companiei Mechel Division. "Mi-au spus că le trebuie timp, că nu ştiau de situaţie. Ar fi bine dacă ne-ar da banii şi bonurile mâine", a adăugat Pascu, întrerupt de protestatari, care au cerut ca banii să le intre în conturi: "Astăzi! Astăzi!". După o oră în care reprezentanţii foştilor angajaţi şi liderul de sindicat Ioan Pascu au discutat cu Alexandru Viaceslav, directorul general al companiei Mechel, rusul Şvedacov a acceptat să discute cu oamenii într-o teleconferinţă. "Vreau să îi cunosc personal pe oameni, să îi văd, trebuie lămurită problema. Pentru noi problema a apărut din senin", a spus directorul general al companiei. Liderul sindicatului Mechel, Ioan Pascu, a insistat asupra faptului că astăzi este ultima zi în care salariile compensatorii ar fi trebuit să le intre în conturi. "Eu sunt director recent în companie. Salariile compensatorii trebuie plătite până în data de 28 februarie . Aş vrea să ştiu de ce s-a încălcat dreptul de proprietate", le-a mai spus rusul oamenilor. Aceştia au obţinut promisiunea că până vineri vor primi tichetele de masă pentru care există o întârziere de două săptămâni. "Toate legile au fost respectate. Să faceţi un memoriu scris. Toată lumea se află ilegal pe o proprietate privată. Ad literam noi n-am încălcat nicio lege", a mai adăugat Şvedacov. El a promis că vineri va avea o întâlnire cu prefectul, cu primarul, dar şi cu reprezentanţii foştilor angajaţi de la Mechel.

Mechel, vândută cu 52 de euro

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă. Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila. Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, noul proprietar va reporni în martie producţia la unităţile din Târgovişte şi Buzău şi ar putea lua în calcul revânzarea combinatelor din Brăila şi Câmpia Turzii, dacă va găsi cumpărători. Firma Invest Nikarom are ca asociaţi în părţi egale pe Ciumakov Victor (58 de ani) şi pe Svetlana Ciumakova (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă.

Comenteaza