Roboţii, terapia viitorului, îi tratează pe copiii cu autism din Cluj VIDEO

Roboţii, terapia viitorului, îi tratează pe copiii cu autism din Cluj VIDEO
Tratamentul cu roboţi este terapia viitorului pentru copiii bolnavi de autism. O echipă de psihologi din Cluj demonstrează din plin acest lucru. Specialiştii clujeni au demonstrat că, prin roboterapie, capacitatea de recunoaştere a emoţiilor în cazul copiiilor care suferă de autism a crescut cu până la 133 la sută.

Psihologii spun că una dintre probleme majore ale copiilor cu autism este teama de a interacţiona cu alte fiinţe umane. Roboţeii Probo, Pleo, Nao şi Robonova au făcut minuni pentru micuţii bolnavi.

"Pleo, prin capacitatea sa de a fi o jucărie robot, îţi menţine atenţia focusată prin mişcările pe care le face. La fel ca un animal, el a fost creat să fie impredictibil. Copiii îl mângăie, se joacă cu el", spune psihologul Alina Rusu.

Studiile au arătat că, prin intermediul roboţilor, ajutorul necesar copiilor autişti în activităţile sociale s-a redus cu aproximativ 80 la sută. Rezultatele i-au încurajat pe specialişti să creeze un nou model.

"Personajul de benzi desenate Retman pe care l-am testat deja în diverse studii pentru copiii cu tulburări de anxietate, depresie, tulburări de conduită şi s-a dovedit foarte eficient în tratarea acestor probleme, vrem să-l transformăm din personaj de basm în robot şi în personaj de desene animate", arată psihologul Daniel David.

Psihologii clujeni plănuiesc publicarea unor manuale de utilizare pentru ca roboţii să poate fi folosiţi la scară largă în clinicile de psihologie sau chiar acasă, de către părinţi.

Vezi o demonstraţie a roboţeilor, în materialul video

Comenteaza