Roşienii vor repornirea mineritului

Roşienii vor repornirea mineritului
Duminică, roşienii au arătat ţării întregi că vor minerit la Roşia Montană. În ciuda vremii nefavorabile şi a ninsorilor abundente care au ţinut izolate multe cătune de la munte, îngreunând accesul oamenilor către secţiile de vot, comuna Roşia Montană a votat pentru minerit cu o majoritate de 78,86%.

Primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, cere autorităţilor şi politicienilor să ţină cont de voinţa oamenilor şi să ia cât mai curând o decizie cu privire la proiectul minier propus de compania minieră Roşia Montană Gold Corporation:

"Aproape 80% dintre roşieni au votat pentru locuri de muncă în minerit, în Apuseni şi la Roşia Montană. Mă bucur că am organizat acest referendum pentru că, aşa, am arătat întregii ţări, încă o dată, că oamenii din cele 16 sate ale comunei Roşia Montană vor minerit. Locurile de muncă sunt principala problemă din zonă, iar oamenii îşi leagă viitorul lor de minerit, singura ocupaţie care poate crea mii de locuri de muncă, aici, în Apuseni. Toată opoziţia la proiectul minier s-a bazat pe demagogie, populism şi, în mod special, pe minciuni că roşienii se împotrivesc redeschiderii minei. Cu votul covârşitor de 80% am spus stop minciunii. Nu îi vom mai lăsa pe alţii să decidă în locul nostru. Astfel, le cerem autorităţilor şi politicienilor să ţină cont de voinţa oamenilor din comunitate şi să ia o decizie cât mai grabnic cu privire la proiectul minier. De decizia lor este legată soarta a mii de oameni din localitatea noastră şi din întreaga zonă a Apusenilor".

Votul de duminică s-a desfăşurat în condiţii meteo extrem de severe. Multe sate şi cătune au fost blocate, îngreunând accesul oamenilor la secţiile de vot. Astfel, gustul victoriei este cu atât mai dulce, spune Eugen Furdui, primarul comunei Roşia Montană: "Sunt foarte mândru de roşienii mei şi vreau să le mulţumesc tuturor celor care nu s-au speriat de nămeţii de peste 70 de cm pe alocuri, tuturor celor care au ieşit din casă bătătorind primii cărările spre secţiile de vot şi care au votat DA pentru repornirea mineritului la Roşia Montană şi în Apuseni. Este o reală victorie pentru noi toţi. Votul roşienilor, alături de alte zeci de mii de locuitori din zona Apusenilor, este un semnal pe care comunităţile de aici îl transmit politicienilor de la Bucureşti: vrem locuri de muncă în minerit şi un viitor pentru familiile noastre. Sper ca acest semnal să fie înţeles şi să ne bucurăm de sprijinul factorului politic de la Bucureşti pentru ca proiectul minier din Roşia Montană să înceapă cât mai repede, pentru a crea mii de locuri de muncă pentru oamenii de aici şi din împrejurimi".

Referendumul local organizat duminică în 35 de comune şi oraşe din judeţul Alba privind proiectul minier de la Roşia Montană a fost invalidat, din cauza preţenţei a 43,30% din cetăţenii cu drept de vot, faţă de 50% plus unu, cât era necesar. 

 

Etichete
Comenteaza