S-a votat! UE introduce permisul auto digital. Va putea fi prezentat de pe telefonul mobil

S-a votat! UE introduce permisul auto digital. Va putea fi prezentat de pe telefonul mobil

Plenul Parlamentului European a adoptat, miercuri, o directivă care cuprinde o serie de măsuri pentru modernizarea normelor privind permisele de conducere.

Comisia Europeană a adoptat miercuri mai multe propuneri de modernizare a normelor privind permisele de conducere, inclusiv introducerea unui permis de conducere digital valabil în întreaga UE, precum şi noi dispoziţii pentru a facilita aplicarea normelor de circulaţie la nivel transfrontalier.

"Astăzi a avut loc votul Directivei privind permisele de conducere - un dosar extrem de important pentru ambiţia Uniunii de a-şi atinge obiectivul '0 tragedii mortale rutiere până în 2050'. (...) Noile reguli introduse de această Directivă sunt inspirate din cele mai bune practici ale Statelor Membre şi presupun: introducerea unor controale medicale obligatorii în toate Statele Membre la eliberarea sau reînnoirea permisului, introducerea unei valabilităţi de 15 ani a permiselor de conducere pentru motociclete, maşini şi tractoare, iar pentru camioane şi autobuze vor fi valabile timp de cinci ani. Statele membre pot impune sancţiuni mai stricte, dar proporţionale, aplicabile comportamentului periculos pe şosele, în special toleranţă zero pentru conducerea sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, cu atenţie deosebită şoferilor începători", a anunţat europarlamentarul Corina Creţu pe Facebook.

Directiva adoptată de CE mai prevede eliminarea obstacolelor cu care se pot confrunta solicitanţii sau titularii permiselor de conducere din statele membre, prin introducerea unui permis de conducere digital. Permisul digital va avea aceleași întrebuințări ca ale permisului clasic. Diferența constă în procedura de obținere sau de înlocuire a permisului auto. În ambele cazuri, procesul se va simplifica destul de mult, pentru că toate actele se vor depune online.

Comenteaza