S-au luptat pentru Centura Transilvaniei. Evenimentul a adus la Cluj cele mai mari nume din box

S-au luptat pentru Centura Transilvaniei. Evenimentul a adus la Cluj cele mai mari nume din box
Boxul, unul dintre cele mai vechi sporturi martiale, reușește să aibă parte în ultimii ani de o revigorare și de o popularitate mai mare în rândul iubitorilor de sport. La Cluj are loc în acest weekend finala celei de-a doua ediţii a Turneului Internaţional de Box „Centura Transilvaniei" 2014. La eveniment au fost prezenți sportivi remarcabili din zona boxului, fiind prezent și Valentin Silaghi, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova.

Ediţia din acest an a competiţiei Centura Transilvaniei a fost una de mare anvergură. La această competiţie sportivă dedicată boxului au venit la Cluj peste 100 de sportivi de mare valoare, componenţi ai loturilor naţionale de box ale României, Moldovei, Germaniei şi Ungariei.

"Astăzi  (n.r sâmbătă) are loc finala celei de-a doua ediții a Centurii Transilvaniei, o competiție care se află la a doua ediție, dar pentru prima data anul acesta se află AIBA - International Boxing Association, pentru că participă sportivi din patru țări: Germania, Ungaria, Republica Moldova și România. Din România avem lotul național de juniori și lotul olimpic de tineret și am reușit să rezolvăm această problemă după mai mulți ani. Este o competiție reușită, toți arbitrii sunt internaționali, deci calificați internațional", a declarat presedintele Asociatiei Judetene de Box, Ioan Dezmirean. 

36 de sportivi care au trecut de galele eliminatorii și de seminfinale s-au duelat în ringul de la Cluj, organizatorii sperând să fie cele mai bune meciuri. Pe lângă participanți din străinătate, competiția a adus la un loc sportivi din întreaga țară, la Cluj fiind prezenți în acest weekend boxeuri din Reșița, Baia Mare, Pitești, Sibiu, Hunedoara, Baia Mare, București și, bineînțeles Cluj, care s-a mândrit cu participarea a 12 cluburi de box din județ.

O prezenţă deosebită la acest eveniment a fost cea a lui Valentin Silaghi, legendă a boxului din România și medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova din anul 1980 şi antrenor federal al reprezentativei Germaniei. Acesta a povestit despre începuturile carierei sale și despre ce înseamnă, de fapt, boxul pentru el. "În box am ajuns întâmplător, prin intermediul unui coleg de clasă. Boxul m-a educat pe mine, mi-a dat foarte multă dragoste și stăpânire de sine, încredere, m-a format pentru viață și am rămas cinstit boxului și după încheierea activității sportive la vârsta de 31 de ani", spune Valentin Silaghi.

Mii de ore de muncă și multiple sacrificii. Acestea sunt compromisurile la care fostul sportiv a trebuit să renunțe pentru a simți pe deplin gustul performanței. "Colegii și prietenii mei mergeau la discoteci și se distrau și eu mergeam să mă culc la ora 10 seara să fiu odihnit pentru a doua zi, pentru pregătiri", adugă Silaghi.  

Chiar dacă din afară pare uşor, iar cele câteva minute de glorie din ringul de box nu par să ceară o pregătire sofisticată, lucrurile stau complet diferit. Ca în orice alt sport, pugiliştii sunt obligați să aibă un stil de viață echilibrat și să își sacrifice timpul liber pentru a se antrena și pentru a face performanță. Sportul le aduce o mulțime de beneficii celor care îl practică și îi educă, după cum este de părere Valentin Silaghi:"În box este nevoie de pregătire fizică și pregătirea psihică. În ring, unde publicul vede că se bat doi boxeuri nu e numai o luptă fizică, ci și o luptă tehnică, ce presupune tactică, strategie, nervi, stăpânire de sine. Se întâmplă foarte multe acolo și toate îmbinate te ajută și în viața de zi cu zi."

Încununarea succesului a venit pentru Valentin Silaghi în anul 1980, moment în care munca lui de ani de zile a fost răsplătiă, fiind medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova. "A fost unul dintre cele mai frumoase momente ale mele. Pentru medalia olimpică din 1980 am avut mulți ani de pregătire înainte, dar exclusiv pentru olimpiadă ne-am pregătit doi ani de zile, din august '780 până în august '80, aveam numai trei zile pe lună liber, restul numai pregătiri, antrenamente, cantonamente, meciuri. Dar totul a meritat pentru că am luat acea medalie și o fericire pe viață", își amintește, cu nostagie, Silaghi.

După retragerea din cariera de sportiv profesionist, Silaghi nu a uitat de iubirea pentru sportul care l-a consacrat și a decis să rămână în domeniu, de această dată pe post de antrenor. "Munca de antrenor e mai grea decât munca de sportiv, pentru ca ocupând acest post trebuie să răspunzi de 10, 20 de oameni, iar ca sportiv mă pregăteam numai eu pentru mine", adaugă el.

Clujenii s-au înghesuit să participe la eveniment, iar unii dintre ei au venit să îşi susţină fraţi sau prieteni care se duelau pentru a obşine o medalie. "După mulți ani este bine venită această Centură, pentru că boxul clujean chiar intrase într-un anonimat și cu această competiție intră iar în circuitul sportiv. Chiar ne bucurăm pentru organizare și pentru tot", spune unul din clujenii prezenți la competiția sportivă.

Fiecare meci al finalelor desfășurate la Cluj s-a încheiat cu premierea învingătorului, recompensat simbolic cu "Centura transilvaniei".

Comenteaza