Scandal imobiliar între fostul şef al BNR Cluj şi soţia lui Radu Sârbu

Scandal imobiliar între fostul şef al BNR Cluj şi soţia lui Radu Sârbu
Fostul director al BNR Cluj, Grigore Bâce, se judecă de patru ani cu soţia fostului preşedinte al PNŢCD, Radu Sârbu, din cauza unor spaţii din casa Filstich-Kemeny din Piaţa Unirii.

Familia Bâce acuză familia Sârbu de tulburare de posesie, distrugere şi şantaj. Pe de altă parte, cei acuzaţi spun că Grigore Bâce nu are dreptate şi că este "un procesoman".

Cele două familii, Bâce şi Sârbu, deţin proprietăţi în clădirea monument istoric din Piaţa Unirii nr. 27. Scandalul a început în anul 2008, după ce familia Bâce a cumpărat un apartament şi o boxă în imobilul respectiv. "În vară am început lucrările de amenajare şi am constatat că sunt putrede conductele, prin urmare am hotărât să le înlocuim", povesteşte Maria Bâce. Sub apartamentul cumpărat de familia Bâce se află unul dintre apartamentele familiei Sârbu, care deţine, de fapt, tot parterul clădirii. "Când am scos conductele au căzut trei grinzi de pe planşeul care pentru noi era duşumea, iar pentru Sârbu tavan", spune Grigore Bâce. Cu toate că a cumpărat grinzile care urmau să fie montate din nou la planşeu, situaţia nu s-a detensionat. "Am pus conductele de două ori şi de două ori le-a tăiat", spune Grigore Bâce. Acesta susţine că nici în ziua de astăzi nu are utilităţi în apartament, după patru ani de la achiziţionarea imobilului, pentru că Sârbu îi taie conductele care trec prin apartamentul său.

Familia Bâce explică "şicanele" la care este supusă prin faptul că nu a vrut să-i vândă lui Sârbu nici apartamentul, nici boxa aferentă, aceasta din urmă fiind la parter. Imobilul din Unirii nr. 27 are câte o boxă, adică o cameră de depozitare, pentru fiecare apartament. Grigore Bâce spune că după ce soţii Sârbu au cumpărat apartamentele de la parter, pe care acum le închiriază unei săli de fitness, au demolat şi boxele celorlalţi proprietari, fără autorizaţie şi fără acordul lor. Apoi au reconstruit alte încăperi şi le-au cumpărat de la vechii proprietari. "Aici stau mai mult bătrâni, de la ei le-au cumpărat. De fapt, după ce au reconstruit boxele nu le-au mai departajat, e vorba de o încăpere lungă. Doar boxa care ne revenea a fost despărţită cu un perete", susţin soţii Bâce. Aceştia mai spun că au tras concluzia că familia Sârbu ar vrea să cumpere şi proprietatea lor, iar de aici vin toate necazurile. "Probabil că a cumpărat de la ceilalţi proprietari apartamente şi boxe pe bani mărunţi", concluzionează Grigore Bâce.

După ce boxele au fost demolate, Primăria Cluj-Napoca a făcut o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj pe numele Andreei Sârbu, pentru că a executat lucrări fără avizul Comisiei Zonale a Monumetelor Istorice, fiind vorba de o clădire de pe lista celor istorice, mai exact casa Filstich-Kemeny. "Menţionăm că în timpul lucrărilor de înlocuire a instalaţiei de apă din curtea interioară au fost desfiinţate o parte din boxele de alimente existente fără a deţine documentaţia necesară", se specifica în plângerea făcută de primărie în decembrie 2008. "Şi noi am făcut numeroase plângeri, dar pentru toate s-a dat ori neînceperea urmăririi penale, ori scoaterea de sub urmărire penală. Mi-au demolat boxa, au distrus conductele şi poliţia clujeană a estimat prejudiciul la suma de 100 de lei! ", spune Maria Bâce.

Grigore Bâce susţine că Andreea Sârbu nu i-a cerut acordul nici pentru demolarea boxei, nici pentru activitatea comercială care se desfăşoară în imobil. "Mi-a trimis notificare, să iau cheia de la boxa refăcută. Am refuzat, pentru că aşteptăm să se facă dreptate în instanţă. Mie îmi trimite cheia de la boxă, dar de patru ani nu pot folosi apartamentul pentru că nu am conducte. Din 2008 plătesc rate la bancă pentru acest apartament", se plânge Maria Bâce. În 16 februarie va avea loc primul termen în dosarul 175/211/2012, în care Maria şi Grigore Bâce au făcut plângere împotriva rezoluţiilor procurorului de netrimitere în judecată a Andreei Sârbu. "Singura acuzaţie din cele de tulburare de posesie, şantaj, executare de lucrări fără autorizaţie şi distrugere a rămas cea de construire fără autorizaţie", explică familia Bâce motivul pentru care a atacat rezoluţia anchetatorilor.

Radu Sârbu, în prezent vicepreşedinte al PNŢCD, aripa Ciorbea, şi fost preşedinte al FPS, spune că nu are nici o calitate în procesele intentate de Grigore Bâce. "E vorba de soţia mea, Andreea Sârbu, ea este parte în proces. Bâce, după ce a pierdut toate procesele împotriva soţiei mele, o ia de la capăt. Dânsul a spart tavanul şi a tras pe la noi prin încăpere o ţeavă, a distrus planşeul şi i-am cerut să repare. A făcut o reparaţie care a deteriorat un perete al casei. Ca să o refacem am cheltuit 5.000 de euro, fiind vorba de o clădire monument istoric. I-am tăiat conductele pentru că a refuzat să colaboreze, să contribuie la cheltuieli. El a intrat în spaţiul soţiei mele şi tot el o acuză de distrugere. Cât despre faptul că nu i-am cerut acordul pentru activităţile comerciale care se desfăşoară acolo, nu era cazul. Spaţiile aveau din start destinaţie comercială. Nu au fost niciodată locuinţe", susţine Radu Sârbu.

"M-a purtat 3 ani pe la poliţie!"

Andreea Sârbu spune că este purtată pe la poliţie de trei ani de Grigore Bâce, deşi nu se face vinovată de nimic. "Am cumpărat spaţiul în iunie 2008. La o săptămână de la achiziţie vecinii mi-au spus că s-a auzit o bubuitură îngrozitoare la mine în spaţiu. Am intrat cu greu şi am văzut că într-o parte a spaţiului o treime din tavan era prăbuşită. Am vorbit cu Bâce şi a zis că vrea să-şi tragă canalizare şi WC. L-am rugat să aştepte pentru că trebuie să fac o expertiză pentru consolidarea clădirii, întrucât partea din faţă se prăbuşeşte. Nu a aşteptat nimic şi a tras din nou canalizare prin spaţiul meu. Până la urmă, am consolidat clădirea şi m-a costat mii de euro", a spus Andreea Sârbu. Acum nu poate să îl lase pe Bâce să îşi introducă utilităţile pentru că racordul ar trece în dreptul unei grinzi de fier, completează Sârbu. În ceea ce priveşte boxele, Andreea Sârbu spune că deţine doar trei din cele nouă şi că le-a reconstruit pe cheltuiala sa întrucât s-au prăbuşit în timp ce se efectuau nişte lucrări de canalizare. "Toţi ceilalţi vecini au semnat pentru reautorizarea boxelor, doar Bâce a refuzat", a conchis Andreea Sârbu.

 

 

Etichete
Comenteaza