Scandal la Medicină: regia de cămin a crescut peste noapte

Scandal la Medicină: regia de cămin a crescut peste noapte
Studenţii medicinişti se plâng că universitatea a încălcat contractele semnate la cazare.
Fără nici o explicaţie, aceştia au fost anunţaţi că din noiembrie, regia de cămin este mai mare.

Nemulţumirea mocneşte în căminele Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca. Atât în campusul Hasdeu, cât şi în Observator, tabelele cu regia pe luna noiembrie indică alte sume decât cele prevăzute în contractele pe care le-au semnat cu toţii la cazare. De pildă, cei care aveau o regie de 110 lei lunar, locuri aflate mai ales în căminele din Observator, vor plăti 130, iar cei care au semnat pentru o taxă de cămin lunară de 240, în B-uri, s-au pomenit că au de scos din buzunar 280 de lei.

Mai mult, studenţii din anul I au fost nevoiţi să plătească regia pentru trei luni în avans. La mijlocul lunii octombrie, ei au fost anunţaţi că mai au bani de plătit, diferenţa datorată majorării din noiembrie a regiei.

"Nu e exorbitant de mare scumpirea şi poate că e justificată într-un fel, dar nu e corect", spune Dorina, o studentă la UMF cazată în Observator. "Contractele sunt semnate pe o sumă şi ei apoi cer preţuri mai mari. Nu există vreo stipulare cum că că UMF are dreptul să scumpească regia pe parcursul anului universitar", a adăugat tânăra.

Studenţii se tem să facă plângeri oficiale, pentru că depind cu toţii de UMF. "Părinţii mei şi-au făcut nişte socoteli la începutul lui octombrie, cum să facă să mă ajute cu banii, inclusiv de cămin. Acum, trebuie să le spun că au mai mult de plătit", se plânge George, un alt medicinist, cazat la unul din căminele din Hasdeu.

Alţii se gândesc deja dacă nu ar fi mai convenabil să îşi caute chirie. "Acum nu mai e aşa mare diferenţă între costul chiriei şi cel la căminele mai bine dotate, cred că dacă mai pun ceva bani am mai mult confort şi intimitate într-un apartament", e de părere Delia, studentă într-un cămin UMF în Hasdeu.

"Îi aşteptăm pe studenţi să depună o plângere oficială, nu trebuie să se teamă că li se va dezvălui numele", a declarat Cristian Nicula, şeful de la Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord-Vest Cluj. Despre sancţiunile pe care UMF le riscă în acest caz, oficialul a spus că "depinde foarte mult de modul în care îşi încalcă acele contracte". "În mod normal studenţii ar trebui să fie anunţaţi din timp de modificare, odată cu justificarea acesteia", a mai spus inspectorul-şef. Oficialii UMF nu au furnizat o poziţie oficială în acest caz până la ora publicării articolului. "Am dat mai departe solicitarea dvs, vă voi furniza datele cerute atunci când le voi primi", a declarat Ioana Bunea, purtătorul de cuvânt a UMF Cluj.

(Florentina TĂTAR, articol preluat de provincianews.ro)

 

Comenteaza