Scandalul de la Mechel Câmpia Turzii a ajuns la tribunal

Scandalul de la Mechel Câmpia Turzii a ajuns la tribunal
Scandal la combinatul siderurgic Mechel Câmpia Turzii: sindicaliştii au ajuns la cuţite cu conducerea societăţii, după ce negocierile care vizau presupusa concediere a câtorva sute de angajaţi au eşuat. Liderul de sindicat a dat în judecată compania.

Liderul de sindicat Ioan Pascu a înregistrat la Tribunalul Cluj, la secţia Litigii de muncă, o cerere de chemare în judecată împotriva Mechel Câmpia Turzii, unde cere anularea unui act adiţional încheiat la contractul colectiv de muncă pe unitate (CCMU) în septembrie anul trecut şi înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj în noiembrie 2011. Actul respectiv, spune Pascu, nu reflectă negocierile cu sindicatul.

Compania a cerut în cadrul negocierilor cu sindicatul modificarea CCMU şi reducerea compensaţiilor materiale acordate salariaţilor în caz de concedieri pentru motive care nu ţin de persoana salariată de la 40% din salariul de bază pentru fiecare an lucrat în societate, la trei salarii brute şi o creştere salarială de 10% în două tranşe. "Pentru că situaţia de criză şi şomajul crescut erau de notorietate, subscrisa, în calitate de reprezentantă a salariaţilor, în cadrul negocierilor am pus o condiţie suplimentară de încheiere a actului adiţional, şi anume păstrarea locurilor de muncă existente pe tot parcursul anului 2012", arată Pascu, în cererea de chemare în judecată. Liderul de sindicat a semnat actul adiţional la CCMU, aici însă era prevăzută doar creşterea salariaţă şi modificarea compensaţiei din CCMU. "Subscrisa l-am semnat în această formă considerând că am suficiente garanţii de păstrare a personalului pe anul 2012, concretizate în acte scrise premergătoare"; spune el. În schimb, după înregistrarea actului adiţional, Mechel nu doar că nu a majorat salariile cu 10%, dar le-a şi redus cu 20% prin stabilirea unui program definitiv de lucru, de patru zile pe săptămână. "Dacă acst fapt nu a fost suficient, în 28 martie Mechel a depus o notificare de concediere colectivă la organele competente, prin care jumătate din numărul salariaţilor urmează să fie concediaţi", arată Pascu în chemarea de judecată. Pascu a cerut companiei ca fiecare persoană disponibilizată să primească o compensaţie de 5.000 de lei.

Pentru că cererea a fost depusă cu puţin timp înainte de vacanţa judecătorească, instanţa a stabilit ca prima înfăţişare din proces să fie în 8 noiembrie. Pascu a cerut instanţei urgentarea procesului, având în vedere că procesul de concediere e pe rol. "Am primit un răspuns stupefiant, au argumentat că nu există avizul medicului. Era vorba de anularea unui act, iar răspunsul e că nu există avizul medicului, e de cascadorii râsului", a spus Pascu.

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a cerut ajutorul parlamentarilor clujeni în cazul disponibilizărilor de la combinatul Mechel Câmpia Turzii: le cere să promoveze o lege prin care perioada de şomaj tehnic să fie prelungită cu două luni. Vuşcan le-a trimis parlamentarilor câte o adresă referitoare la iniţiere şi promovarea unui proiect de lege care să completeze ordonanţa de urgenţă emisă în 2009 şi care se referă la protecţia socială. Vuşcan arată în adresă că sindicaliştii s-au plâns de faptul că una s-a discutat în negocierile cu conducerea Mechel şi alta au decis proprietarii: "În cadrul negocierilor care au avut loc cu reprezentanţii conducerii Mechel Câmpia Turzii, din septembrie 2011, s-a convenit asupra modificării Contractului Colectiv de Muncă în sensul reducerii substanţiale a compensaţiei băneşti acordate salariaţilor în cazul concedierilor pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, de la 40% din salariul de bază pentru fiecare an lucrat în unitate, la trei salarii brute, concomitent cu o creştere salarială de 10%.

Vezi mai jos un fragment din decizia instanţei:

Comenteaza