Scandalul ”imunității absolute”. Avocații din Cluj organizează un marș al tăcerii FOTO

Scandalul ”imunității absolute”. Avocații din Cluj organizează un marș al tăcerii FOTO
Declarația ministrului Justiției Raluca Prună, potrivit căreia, prin modificarea legii de exercitare a profesiei, avocaţii vor dobândi "imunitate absolută", a stârnit reacții dure din partea organizațiilor profesionale.

Ministrul Justiției Raluca Prună declarase în data de 16 mai :

„Mâine am să merg în plen. Voi spune de ce nu cred că legea astfel cum a fost modificată este o lege bună. Și spun asta ca avocat. N-am să intru acum în detalii, dar cred că nu putem face din nicio profesie liberală, fie și din profesia liberală a avocaților, o profesie care se bucură de o imunitate absolută. Este ceva nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană, cel puțin", a spus Prună.

Avocații spun că legea nu prevede apariția unei ”imunități absolute”. Printr-un comunicat, publicat de evz.ro, Baroul București a criticat extrem de dur declarațiile ministrului Justiției, acuzând-o de dezinformare și manipulare.

"Consiliul Baroului București critică ferm modul în care opinia publică a fost indusă în eroare, prin acreditarea ideii că în proiectul de lege pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat ar exista o 'imunitate' pentru avocați, în realitate proiectul de lege având ca scop exclusiv protejarea dreptul constituțional la apărare al oricărei persoane, în justiția civilă sau penală.

Prin această dezinformare, cu ajutorul unei retorici de 'mânie proletară', se încearcă, în realitate, lipsirea de conținut a dreptului la apărare și privarea persoanei de orice apărare, inclusiv în fața organelor de represiune ale statului”.

De asemenea, Baroul din Cluj a anunțat un marș al tăcerii.

"Luând in considerare:
- Faptul că a lipsit discursul rațional și argumentat pe un articol de lege și riscul ca aceste afirmații să aibă un efect manipulatoriu, cu grave consecințe asupra funcției apărării;
- Rolul incontestabil al avocatului în înfăptuirea justiției și asigurarea efectivă a dreptului constituțional la apărare, cu respectarea principiilor de baza ale profesiei: libertatea, independența și păstrarea secretului profesional,
Baroul Cluj va organiza in data de 30 mai 2016, intre orele 12:00-12:30 o manifestare publica pasnica intitulata 'MARSUL TACERII' la care sunt invitati membrii Baroului Cluj care doresc sa isi manifeste solidaritatea fata de acest demers, imbracati in robe. Manifestația se va desfășura pe spațiul public (trotuarul) din fața Curții de Apel Cluj, respectiv în fata Tribunalului Cluj", se arată într-un comunicat al avocaților clujeni.

 

Comenteaza