SCANDALUL PLĂCUŢA se întoarce: Ministrul Culturii a făcut plângere penală

SCANDALUL PLĂCUŢA se întoarce: Ministrul Culturii a făcut plângere penală
Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional a depus plângere penală în cazul statuii lui Matei Corvin.

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, a semnat marţi plângerea penală împortiva celor care au amplasat, în opinia sa în mod ilegal, placa de bronz pe statuia ecvestră a regelui Matia.

Plângerea penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. În plângere se arată că, în data de 23 mai 2011, în faţa statuii ecvestre a Regelui Matia din municipiul Cluj-Napoca, monument istoric de categoria A, a fost montată ilegal o plăcuţă de bronz, lângă cea amplasată în cadrul procesului de restaurare. Proiectul de restaurare, contractat de Primăria municipiului Cluj-Napoca şi avizat de Ministerul Culturii şi Cultelor în 2008, prevedea amplasarea unei singure plăcuţe, cu textul "Statuia ecvestră a Regelui Matia, operă a sculptorului Fadrusz Janos, inaugurată la 12 octombrie 1902", text repetat în limbile maghiară, germană şi engleză.

Placa montată în luna mai 2011 a fost amplasată fără avizul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi fără autorizaţie de construire, fapt care, spune ministrul, contravine art. 23 şi 54 din Legea 422/2001 privind protecţia monumentelor istorice, conform căreia orice intervenţie asupra unui monument istoric, fără un aviz din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, constituie infracţiune şi se sancţionează conform legii. Potrivit articolului 217 din Codul Penal, distrugerea sau degradarea unui bun cu o deosebită valoare artistică, ştiinţifică, istorică sau arhivistică este pasibilă de pedeapsa cu închisoarea de la unu la 10 ani.

Comenteaza