Sediul Inspectoratului Şcolar, fără bani de la guvern

Sediul Inspectoratului Şcolar, fără bani de la guvern
Viitorul sediul al Inspectoratului Şcolar Judeţean nu va primi în acest an bani de la Guvernul Ponta.

În luna octombrie a anului trecut, lucrările pentru viitorul sediul al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj şi pentru cel al Clubului Sportiv „Viitorul" au început după doi ani de blocaj. În 2013, lucrările sunt pe cale să fie blocate din nou după ce ele nu au fost cuprinse în bugetul pentru judeţul Cluj întocmit de guvernul Ponta.

„Ştiu că nu s-a alocat nici un leu. Am cerut parlamentarilor să susţină continuarea acestor lucrări, am trimis memorii la nivelul Ministerului Educaţiei şi la Prefectură. Din păcate, niciuna din lucrările de la Cluj (sediul ISJ şi extinderea sediului Casei Corpului Didactic-n.red) nu intră în categoria celor stabilite de Ministerul Educaţiei, adică lucrări care să se poată finaliza în cursul anului acesta. Ei au stabilit nişte priorităţi şi anume să dea bani unde sunt lucrări care să se finalizeze anul ăsta", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al ISJ Cluj. El are promisiuni de la reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Tineretului şi Sportului (MECTS) că ar putea primi fonduri la o viitoare rectificare bugetară. „Evident, noi nu vom putea să finalizăm aceste lucrări în acest an. Avem promisiuni că la o rectificare vom primi bani pentru sediul ISJ, pentru că acolo lucrările sunt mai avansate. Acolo se lucrează în continuare. Evident, dacă nu ni se va asigura finanţarea, lucrările vor fi întâziate atâta timp cât nu vom primi bani", a declarat Cuibus.

El a explicat că are restanţe la plata lucrărilor făcute la viitorul sediu al ISJ Cluj. „Noi am cerut să ni se aloce sume pentru anul acesta în condiţiile în care avem nişte plăţi restante din decembrie pe lucrări executate. S-a făcut fundaţia inspectoratului, din pământ, s-au construit garajele subterane. Acum acum se toarnă placa peste garaje şi ar trebui să se înceapă construcţia celor trei nivele ale clădirii. Nu ştiu până unde se va merge pentru că nici firma nu poate lucra pe banii ei şi dacă noi nu vom putea să facem plăţi lucrările trebuie întrerupte", a adăugat Cuibus. El aşteaptă să primească bani de la MECTS pentru lucrările realizate la sediul ISJ Cluj anul trecut. „Avem restanţe din decembrie. Practic, MECTS ne este dator nouă. Nu am făcut lucrări fără să avem deschidere de finanţare, noi în decembrie trebuia să primim 2.025.000 de lei care nu s-au primit", a precizat inspectorul şcolar general.

La sfârşitul lunii octombrie a anului trecut au reînceput lucrările la viitorul sediu al ISJ Cluj, lucrări care au fost stopate în anul 2009 pentru că în zonă ar fi fost descoperite vestigii din perioada preistorică şi medievală. Sediul ISJ Cluj va fi construit pe strada Argeşului, în apropierea Liceului „Nicolae Bălcescu", iar valoarea totală a proiectului este de 24 de milioane de lei dintre care 16 milioane sunt pentru clădirea clubului sportiv „Viitorul". În prezent, ISJ Cluj plăteşte lunar o chirie de 10.000 de lei pentru spaţiul pe care îl ocupă în Casa Învăţătorului, clădire aflată în posesia Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean. Lucrările de construcţie la viitorul sediu al ISJ sunt executate de societatea Construdava SRL după indicaţiile proiectantului general Interproiect SRL, iar clădirea va fi ridicată pe un teren de 4.830 de metri pătraţi. Suprafaţa construită va fi de 2.800 de metri pătraţi, iar regimul de înăţime al clădirii va fi de 20 de metri. Pe lângă o parcare subterană de 100 de locuri, la sediul ISJ şi al Clubului Sportiv „Viitorul" urmează să se contruiască şi un corp de clădire care cuprinde un bazin de nataţie, dar şi anexe şi dependinţe.

 

Etichete
Comenteaza