Simulare de accident auto la Cluj. Cum acorzi primul-ajutor FOTO/VIDEO

Simulare de accident auto la Cluj. Cum acorzi primul-ajutor FOTO/VIDEO
Poliţişti, echiaje de descarcerare şi studenţi la medicină au simulat un accident rutier pe platoul în aer liber de lângă Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. De asemenea, clujenii prezenţi la eveniment au învăţat să acorde primul-ajutor.

"Indiferent cine sunt primele persoane care iau contact cu locul producerii accidentului (trecători, poliţişti, jandarmi), lor le revine ca sarcină primară salvarea victimelor. În cazul unui accident rutier, primele informaţii transmise de la faţa locului sunt foarte importante în acţiunile de salvare ale persoanelor specializate să intervină.

În cadrul simulării, s-a acordat o atenţie deosebită datelor care trebuie transmise operatorului 112, în funcţie de aceste informaţii fiind direcţionate către accident forţele necesare intervenţiei. Este important ca cei care apelează serviciul de urgenţă să răspundă întrebărilor operatorului care încearcă să îşi formeze o imagine reală asupra accidentului. O atitudine recalcitrantă nu este de dorit în astfel de situaţii.

Poliţiştii rutieri, împreună cu cei de la criminalistică, au realizat cercetarea la faţa locului, explicând celor prezenţi rolul fiecărei structuri de poliţie care este implicată în derularea cercetării. De asemenea, s-a accentuat importanţa respectării indicaţiilor poliţiştilor astfel încât cercetarea să se efectueze în condiţii optime, iar traficul rutier să poată fi reluat în cel mai scurt timp.

În cadrul acestei activităţi, poliţiştii de prevenire au încercat să tragă un semnal de alarmă în rândul celor prezenţi cu privire la importanţa respectării regulilor de circulaţie, diferenţa dintre viaţă şi moarte putând fi făcută de o încălcare a acestora", transmit reprezentaţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Cluj. 

Simularea face parte din proiectul "Road Safety", fondat în 2012 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu. Până în prezent, 2.500 de elevi au participat la cursuri de prim-ajutor organizate de studenţii UMF. Evenimente similare celui din 14 mai au fost desfăşurate şi în mai 2012 şi aprilie 2013. Echipa proiectului are un total de 94 de voluntari.

ZIUA de CLUJ publica, anul trecut, o radiografie celor mai grave accidente de circulaţie din ultimii 10 ani, pe şoselele din Cluj.

Potrivit datelor oferite de IPJ Cluj, în ultimii 10 ani, la nivelul judeţului au fost înregistrate 3.530 de accidente de circulaţie grave, care au avut ca şi consecinţe decesul a 792 de persoane, rănirea gravă a 3.406 de persoane şi rănirea uşoară a 1.299 de persoane.

Potrivit Comisiei Europene, România este printre ţările cu cele mai multe decese cauzate de accidente rutiere, raportat la un milion de locuitori.

Comenteaza