Singurul echipament de calcul GPS din Cluj poate urmări peste 20 de sateliţi simultan

Singurul echipament de calcul GPS din Cluj poate urmări peste 20 de sateliţi simultan
Singurul echipament de calcul GPS din Cluj poate urmări peste 20 de sateliţi simultan.

Echipamentul a fost montat la Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca, pe acoperişul clădirii. Acesta este monitorizat permanent de Agenţia Naţională de Cadastru.

Reţeaua naţională geodezică de staţii a fost montată încă din 2001. Echipamentele care intră în componenţa staţiei permanente de la Cluj sunt de ultimă generaţie şi pot urmări simultan peste 20 de sateliţi NAVSTAR GPS - sistemul american - şi GLONASS - sistemul rusesc. Staţia poate prelua semnalele şi de la sateliţii GALILEO, sistemul european satelitar de navigaţie, când acesta va fi disponibil.

 

"Configuraţia acestei staţii respectă standardele europene în vigoare, toate echipamentele sunt dedicate utilizării în regim de staţie permanentă. Antena este modelul cel mai performant disponibil la ora actuală pentru sectorul civil, cu calităţi deosebite pentru eliminarea reflecţiilor semnalelor satelitare. Este redusă astfel semnificativ una dintre erorile care influenţează extrem de mult detrminarea poziţiei cu ajutorul tehnologiei GNSS", arată directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj, Leontina Kovacs.

Asfel de staţii, 60 la număr, sunt montate pe tot teritoriul României, dar aceasta este singura montată pe teritoriul judeţului Cluj, şi stau la baza Sistemului Românesc de Determinare a Poziţiei.
Aparatura a fost montată la observatorul astronomic din cauza lipsei de spaţiu la Oficiul de Cadastru din Cluj.

Echipamentul permite ajustări şi pentru şoferii care folosesc echipamente GPS pe maşini, însă acestea sunt minore, spune Voicu Oprean, directorul producătorului clujean de GPS Smilo. "Ajustările nu sunt importante decât pentru topometrişti de exemplu, unde contează fiecare centimetru. Echipamentul nostru se conectează la reţeaua americană de sateliţi geostaţionari, care acoperă şi Europa, şi calculează coordonatele maşinii în funcţie de mai mulţi parametri", a spus el. Şi persoanele fizice pot folosi sistemul, precizează consilierul Mihaela Puia: "trebuie doar să aibă un receptor care să înţeleagă fluxul de date al ROMPOS. Astfel de receptoare sunt pe piaţa liberă".

Întregul program ROMPOS, retehnologizat în 2008, a costat aproximativ 1,2 milioane de euro, şi se adresează în special celor care realizează lucrări de geodezie, cadastru, fotogrametrie, topografie şi cartografie.

Comenteaza