Slană- Fest, deliciul papilelor gustative GALERIE FOTO

Slană- Fest, deliciul papilelor gustative GALERIE FOTO
Slană-Fest, concursul slăninilor, cârnaţilor şi şuncilor transilvănene are loc astăzi, la cafeneaua Insomnia. Evenimentul este unul cu scop de binefacere însă pofticioşii pot cumpăra bucate, care mai de care mai delicioase, pe care să le pregătească acasă.

Clujenii care au trecut astăzi pe strada Universităţii nu au putut să ocolească gangul ce duce spre cafeneaua Insomnia. Mirosul de slănină, cârnaţi sau jumeri afumate le-a schimbat instant traseul celor ce treceau prin zonă.

Cârnaţii şi slănina stăteau agăţaţi ghirlande de marginile standurilor. În cazane fierbeau mâncăruri tradiţionale din carne de porc ori gustosul gulas unguresc. Un bucătar rumen ungea cu spor felii de pâine de casă cu untură, asezonate cu cuburi de brânză. O tânără domnişoară se plimba printre vizitatori şi îi îmbia cu un pahar de tărie.

Pofticioşii, în special persoane vârstnice, au poposit la fiecare stand şi au gustat din toate bunătăţile expuse. Unii au plecat acasă cu plasele încărcate, alţii s-au rezumat să îi complimenteze pe producătorii prezenţi la târg.

"Am venit din Ungaria aici. Sunt prima dată la Cluj însă am mai fost la un astfel de târg de produse tradiţionale la Timişoara. Toate produsele pe care le vedeţi le fac acasă. Am avut clienţi toată ziua", a spus o doamnă ce nu mai contenea cu numărul mare de comenzi.

Alţi producători, precum Kuti Erika sunt de-ai casei, de la Gherla mai precis.

"Nu prea avem timp să mergem la astfel de târguri însă ne bucurăm că am ajuns astăzi la Cluj. Este cerere pentru toate produsele: slănină, cârnaţi, brânză, tobă", a spus aceasta.

Evenimentul nu se rezumă totuşi la comerţul cu produse de casă. De la ora 19, are loc concursul "Slană-Fest", în cadrul căruia se vor alege cele mai gustoase şi fine produse tradiţionale.

Din juriul fac parte maestrul gastronom Tibor Kiss-Budai, regizorul de film Nandor Jakab-Benke şi criticul de teatru Claudiu Groza.

Muzica evenimentului va fi oferită de trupa Les Poissons Voyageurs, compusă din Sébastien LeBlanc - chitară, voce, Chantale Urbain - acordeon, voce, Jean Russell - bas, voce, Florian Vella - chitară, voce. În evenimentului a fost organizat şi un concurs de creaţie artistică (literară, plastică, foto), cu tematică specifică, "slăninoasă", ale cărui "produse" vor fi citite/expuse la festival, câştigătorii urmând să fie recompensaţi în natură.

Jumătate din produsele prezentate, minim 1 kg, pot fi degustate de către participanţi, iar cealaltă jumătate va fi oferită celor nevoiaşi.

Comenteaza