Sondaj/ Armata, pe primul loc în încrederea românilor, dar 6 din 10 români cred că Guvernul a ascuns informații cu privire la pandemia de COVID-19

Sondaj/ Armata, pe primul loc în încrederea românilor, dar 6 din 10 români cred că Guvernul a ascuns informații cu privire la pandemia de COVID-19

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat, în perioada 7 – 8 aprilie 2020, un nou studiu dedicat percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor pe durata crizei provocate de COVID – 19.

Instituțiile care gestionează starea de urgență

Armata se află pe primul loc între instituțiile în care românii au cea mai mare încredere, 84% dintre participanții la studiu declarând că au multă și foarte multă încredere în această instituție.

Trei sferturi dintre români au multă și foarte multă încredere în IGSU, iar mai bine de două treimi în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

În Jandarmerie au încredere multă și foarte multă 65% dintre participanții la studiu.

Biserica și Poliția Română se află la egalitate, fiecare fiind creditate cu încrederea a 61% dintre participanții la acest studiu.

În Guvern au multă și foarte multă încredere doar un sfert dintre participanții la studiu, în timp ce în Ministerul Sănătății și în Ministerul Afacerilor Interne încrederea depășește 50%

Evaluarea măsurilor autorităților privind gestionarea COVID-19

6 din 10 români se raliază opiniei conform căreia Guvernul a ascuns informații cu privire la pandemia de COVID-19.

1 din 2 români sunt de acord cu opinia conform căreia Guvernul Orban a reacționat rapid.

Mai puțin de jumătate sunt de acord cu faptul că Guvernul României a comunicat clar.

57% nu sunt de acord cu opinia conform căreia Guvernul a pus la dispoziția instituțiilor și profesioniștilor din sistemul sanitar mijloacele necesare pentru a se lupta cu virusul SARS-CoV2.

Mai mult de două treimi dintre participanții la studiu apreciază măsurile propuse de Guvernul României în criza provocată de pandemia de COVID – 19 ca fiind bune și foarte bune.

Măsura de a reduce salariile bugetarilor cu 25% este dezaprobată de peste jumătate dintre respondenți.

Mai mult de 9 din 10 respondenți cunosc faptul că starea de urgență va fi prelungită pentru încă o lună și peste 8 din 10 români au o părere bună și foarte bună cu privire la această decizie.

95% dintre participanții la studiu cred că măsurile unor autorități locale din România de a institui obligativitatea purtării măștilor în spațiile publice este una bună.

6 din 10 respondenți cred că măsurile luate de Guvern pe durata pandemiei de COVID – 19 vor avea efecte preponderent pozitive asupra sănătății populației, dar și asupra digitalizării serviciilor publice. Doar 21% cred că măsurile vor avea un impact pozitiv asupra economiei, în timp ce 3 din 4 români cred că măsurile vor avea un impact negativ asupra economiei. 47% cred că măsurile vor avea un impact pozitiv în ceea ce privește interacțiunea între oameni.

Încrederea în personalități

Raed Arafat se bucură de încrederea a peste trei sferturi dintre români. Președintele Klaus Iohannis este creditat cu multă și foarte încredere de către 39% dintre respondenți, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, se bucură de încrederea a 37% dintre cei chestionați, în timp ce în Premierul Ludovic Orban și în Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, spun că au încredere un sfert dintre participanții la studiu.

Volumul eșantionului: 1.055 indivizi de 18 ani și peste

Comenteaza