Statuia lui Matei Corvin se degradează la un an de la restaurare

Statuia lui Matei Corvin se degradează la un an de la restaurare
Pete deschise la culoare au apărut în diverse zone ale complexului statuar Matei Corvin, la mai puţin de un an de la inaugurarea monumentului restaurat.

După ce au stat "împachetate" luni în şir pentru ca stratul protector să fie rezistent, statuile sunt din nou bune de renovat. Autorităţile spun că este un proces normal.

Clujenii care au poposit în aceste zile la soare în Piaţa Unirii au putut constata că statuile din complexul Matei Corvin nu mai arată atât de frumos ca după restaurare. Pe un umăr al regelui, pe coama calului au apărut pete albicioase de cocleală, şi vârful unei suliţe a unuia dintre însoţitorii săi este aproape alb. Ca şi cum nu ar fi destul, fruntea statuii este brăzdată de dâre albe, cel mai probabil din excremente de porumbel. "Acum, că ne-aţi semnalat, îi vom anunţa pe cei de la firma care a restaurat complexul, este încă în termenul de garanţie de doi ani", a precizat Laszlo Attila, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.

Petele ar fi o urmare normală a procedeului de restaurare ales, de "îmbrăcare" a statuilor cu ceară. "A fost o discuţie înainte de alegerea procedurii, unii ziceau că mai bine lăsăm statuile să oxideze controlat, să aibă acel verde pe care îl putem vedea la multe monumente în lume. Faptul că am ales varianta cu ceară are ca efect secundar acele pete albe", a explicat viceprimarul. În privinţa murdăriei produse de porumbei, Attila a spus că nu sunt prea multe soluţii, singura cale de păstrare a statuilor curate fiind toaletarea periodică a acestora.

Sculptorul Ilarion Voinea, autor a mai multe monumente confecţionate din materiale similare, este însă de părere că petele de cocleală nu trebuiau să apară într-un timp atât de scurt. "Nu e firesc. Probabil a fost şi graba foarte mare, statuile nu au fost scoase afară la momentul oportun", a apreciat specialistul. Aspectul acestor statui poate fi influenţat şi de climă sau smog. "Cred că monumentul a fost repatinat artificial, nu de către vreme şi petele au apărut din contactul acidului cu bronzul. Înseamnă că soluţia cu care s-a dat nu a fost unitară. Cu timpul, se va uniformiza", a adăugat Voinea.

Complexul statuar Matei Corvin a fost inaugurat în aprilie 2011. Lucrările de restaurare au costat 1,6 milioane de lei şi au fost realizate de firma SC Concefa. La finanţarea proiectului a contribuit şi Guvernul Ungariei.

Se lucrează la bustul lui Sigismund Toduţă

Furată din parcul central în urmă cu câţiva ani, statuia compozitorului clujean va fi reconstruită în atelierul sculptorului Ilarion Voinea. "Nu trebuiau să pună un bust de interior, pe care hoţii să îl poată lua şi duce atât de uşor", este de părere artistul. Noua statuie care va fi amplasată pe soclul din parc va fi "un pic mai mare, un pic schimbată compoziţia şi sistemul de prindere pe soclu", a precizat Voinea. Totuşi, înfăţişarea noii statui va fi aceeaşi cu a celei dintâi, studiată după documente puse la dispoziţia artistului de către Fundaţia "Sigismund Toduţă", care a solicitat această lucrare.

 

 

Comenteaza