Terapie prin artă: o doză de bucurie pentru pacienţii unui spital din Cluj-Napoca FOTO

Terapie prin artă: o doză de bucurie pentru pacienţii unui spital din Cluj-Napoca FOTO
În loc de clasicele medicamente, pacienţii Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca au primit câte o doză de bună dispoziţie. Timp de două săptămâni, aceştia s-au bucurat de prezenţa unor artişti care i-au tratat cu terapie prin artă, o metodă neconvenţională care îmbunătăţeşte starea de spirit şi sănătatea.

Timp de două saptămâni, mai mulţi artişti clujeni şi-au petrecut timpul făcându-i pe alţii să zâmbească. Pacienţii Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca au beneficiat în perioada 20 iulie - 5 august 2015 de terapie prin artă. Pe lângă momentele artistice care le-au fost dedicate, oamenii au putut participa la ateliere creative, dar şi la şedinţe de consiliere psihologică. Acţiunea intitulată simplu „Dăruieşte prin artă" a fost, de altfel, cel mai amplu proiect de terapie prin artă care s-a desfăşurat într-un spital din România.

"Proiectul de terapie prin artă este o iniţiativă a companiei independente de teatru şi film Create.Act.Enjoy, care a luat naștere în 2012, când am lucrat pentru prima dată cu pacienții și cadrele medicale din Spitalul Clinic de Recuperare. Pentru că rezultatele au fost foarte bune și activitățile noastre au fost foarte bine primite la Spitalul Clinic de Recupere am decis să continuăm proiectul. Anul acesta a avut loc a treia ediţie, care a fost cea mai complexă dintre ele, ca număr de activități şi ca diversitate a acţiunilor desfăşurate", explică Diana Buluga, coordonatorul proiectului.

Echipa a fost formată din regizori de film, regizori de teatru, actori, voluntari şi din doi fotografi care au susprins esenţa momentelor. Artiştii implicați au susţinut ateliere creative de teatru, film, muzică, handmade, bricolaj şi confecţionare de marionete pentru aproximativ 2000 de pacienţi, dar şi pentru personalul medical. Totodată, de-a lungul celor două săptămâni au fost realizate patru omente artistice itinerante (clovnerie, pantomime, statui vivante, commedia dell arte).

Deşi terapia prin artă este un concept relativ nou în societatea românescă, proiectul tinerilor clujeni s-a dovedit a fi o reuşită. Atât pacienţii, cât şi artiştii au profitat din plin de aceste momente care au avut ca scop sporirea şi îmbunătăţirea sănătăţii fizice, psihice şi emoţionale a persoanelor de orice vârstă.

"De la an la an observăm un interes din ce în ce mai mare pentru terapia prin artă şi pentru activitaţile noastre, lucru care ne bucură. Anul acesta am lucrat în cadrul atelierelor cu 110 pacienți, interacţionând cu încă 2000 de persoane în cadrul momentelor itinerante. Sunt cele mai bune rezultate obținute până acum. Însă, pe lângă statistici și rezultate cuantificabile, cele mai importante rămân reacţiile imediate ale pacienţilor - faptul că am reuşit să-i facem să se gândească mai puţin la boală, faptul că s-au simţit liberi, creativi şi energici", explică Diana Buluga.

Un control medical neobişnuit, în care medicamentele au fost înlocuite cu bomboane, ţinutele sobre cu vestimentaţii pline de culoare, tensiunea din saloane s-a evaporat, iar oamenii au intrat într-o stare de veselie generală - aşa au arătat, în cele două săptămâni, zilele pacienţilor internaţi în clinică. Artiştii au încercat să transforme o zi obişnuită, într-una specială, în speranţa că la fiecare în parte va ajunge un strop de fericire.

"Am avut o intervenţie artistică prin saloane. Împreună cu un alt coleg am format un cuplu de clovni doctori şi am încercat să refacem, într-un mod comic, rutina unui control medical. Noi am încercat să abordăm mai comic anumite situaţii mai puţin << digerabile >> şi a le trata cu zâmbetul pe buze. Reacţiile au fost bune, a fost multă energie pozitivă şi starea oamenilor s-a schimbat. Am primit zâmbete şi hohote de râs din partea pacienţilor, care au fost mai destinşi după micul nostru moment artistic", explică Oana Mardare, unul dintre artiştii implicaţi în poveste.

Dacă în România, aceste idei pot părea îndrăzneţe, în alte ţări sunt folosite de ani buni. În unele centre medicale din Spania, clovnii lucrează cot la cot cu medicii. De cele mai multe ori, după cele câteva minute petrecute în compania unor personaje amuzante, stresul pacienţilor se reduce considerabil.

"Am ales să joc acest rol de clovn pentru că am studiat la o şcoală de teatru în Barcelona, unde am avut un întreg curs dedicat personajelor de acest fel. Acolo era folosit conceptul de clovn ca instrument de ajutor pentru mai multe situaţii, chiar şi pentru pacienţi. Am fost curioasă să văd care sunt reacţiile şi cum se pot aplica aceste tehnici şi aici, la noi. A fost pentru prima dată când m-am implicat într-un proiect de acest fel; mi s-a părut o propunere foarte interesantă, pe care aş repeta-o oricând", adaugă Oana.

Pentru ca momentele trăite în aceste zile la spitalul clujean să nu fie date uitării, organizatorii au pus bazele unei expoziţii de fotografie, care descrie perfect emoţiile trăite de pacienţi, cadre medicale sau chiar voluntari. Peste 100 de poze printate pe hârtie fotografică şi alte 17 fotografii transferate pe lemn vor rămâne pe holurile Spitalului Clinic de Recuperare.

"A fost o experienţă unică, greu de descris în momentul de faţă. Pentru mine a fost şi challenging (n.red. provocator) pentru că, de obicei, abordez alt gen de fotografie şi nu ştiam exact cum va fi. Au fost emoţii la un nivel foarte ridicat; nu ştii la ce să te aştepţi când intri într-un salon şi e o senzaţie unică în momentul în care vezi poza. Îmi place foarte mult ce am învăţat din această experienţă şi mă bucur că mi-am lărgit orizonturile şi că am avut ocazia să încerc lucruri noi", mărturiseşte Ania Ciotlauş, unul dintre fotografii care au încercat să redea, cu ajutorul aparatului de fotografiat, sentimentele din saloanele spitalului. Tot ea a fost cea care a realizat fotografiile pe lemn. Deşi pentru alţii pare o tehnică dificilă, pentru tânăra fotografă este o pasiune transformată deja într-o mică afacere. "Listez pozele pe hartie, aplic un strat de gel pe hârtie şi unul pe lemn şi le las la uscat peste noapte. După aceea, iau hartia cu apă şi rămane poza pe lemn, iar la sfârşit acestea sunt lăcuite şi şlefuite", explică Ania.

Toţi cei care s-au implicat în proiect au rămas impresionaţi şi plăcut surprinşi de reacţiile publicului. Deşi unii dintre ei păreau mai reticenţi la început, artiştii au reuşit să îi facă să îşi schimbe starea. "La început lumea e dezorientată, dar uşor, uşor se obişnuiesc şi abia aşteaptă să mergem la ei în saloane, vin să interacţioneze. A fost o doamnă care de fiecare dată când ne vedea ne striga şi începea să imite personajele. M-a mai impresionat şi o fetiţă care în urma unui accident rămăsese cu un handicap sever la mâna dreaptă şi care a fost extem de bucuroasă să ne însoţească şi să colaboreze cu noi, să imite personaje, să picteze, să facă fotografii. Tot datorită ei mi-am dat seama cât de greu este pentru persoanele cu anumite dizabilităţi să realizeze fotografii, în condiţiile în care butonul de declanşare este pe dreapta", a adăugat Ania Ciotlăuş.

Coordonatorii proiectului mărturisesc că ar vrea ca această acţiune să se transforme într-o tradiţie anuală şi să păstreze colaborarea deja creată între organizaţia Create.Act.Enjoy şi Spitalul Clinic de Recuperare. Pe de altă parte, aceştia nu exclud posibilitatea ca proiectul să fie implementat şi în alte spitale din Cluj-Napoca sau în alte unităţi spitaliceşti din alte oraşe ale ţării.

Comenteaza