Tişe solicită declararea stării de alertă la Pata Rât

Tişe solicită declararea stării de alertă la Pata Rât
Alin Tișe, vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) şi președintele Consiliului Județean Cluj, cere Prefectului Aurel Cherecheş convocarea în regim de urgență a CJSU şi declararea stării de alertă la Pata Rât.

"Această solicitare este motivată de faptul că: Studiile geo efectuate indică faptul că printre cauzele alunecărilor de deșeuri de la rampa veche de la Pata Rât se numără inclusiv ploile, apa infiltrată în decursul anilor precum și cantitățile semnificative de apă folosită la intervențiile de urgență ale I.S.U. pentru stingerea incendiilor spontane. Apa acumulată în adâncimea rampei determină o creștere substanțială a cantității de levigat, fapt de natură a genera poluare cu efecte asupra stării de sănătate a populației. În acest context, al creșterii cantității de apă acumulată acum, există riscul real ca aceasta să determine alte alunecări necontrolabile de deșeuri care pot afecta inclusiv centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca. Scopul acestei solicitări oficiale este acela de a crea cadrul necesar pentru implicarea tuturor instituțiilor și autorităților statului în vederea rezolvării cât mai rapide și în condiții optime a problemei de la Pata Rât", transmite preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj. 

Conform purtătorului de cuvânt al Prefecturii Cluj, Aurel Cherecheş a primit solicitarea lui Ali Tişe urmând să fie analizată în vederea convocării Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.

Pompierii încearcă de mai bine de 12 ore să stingă incendiul puternic izbucnit, miercuri seara, la rampa de gunoi a oraşului Cluj-Napoca. Poliţia a deschis dosar penal pentru distrugere. 

Amintim că ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a criticat luni ritmul lent în care se desfăşoară lucrările atât la închidera gropii de la Pata Rât, cât şi la construirea noului depozit ecologic, cunoscut sub denumirea de Centrul de Management Integrat al Deşeurilor. Gavrilescu a spus că Pata Rât este un depozit care şi-a sistat activitatea în 2010, ce trebuia de foarte mult timp să fie închis.

De asemenea, ministrul Mediului a cerut public şefului Gărzii de Mediu la nivel naţional, în cadrul unei conferinţe de presă la Prefectura Cluj, să-l demită pe Marius Triţă, șeful Comisariatului Județean Cluj al Gărzii Naționale de Mediu, pentru că nu ar fi aplicat mai multe amenzi în cazul încălcărilor legislaţiior de mediu din judeţ. Ministrul s-a referit în mod special la situaţia de la Pata Rât, unde s-a format un lac de 6.000 mc de lichid toxic în urma unor alunecări de teren.

Conform CJ Cluj, rezultatele ultimelor probe de laborator ale solului și apei de la depozitul neconform de deșeuri Pata Rât arată că valorile nu depăşesc pragul de alertă. Analizele au fost efectuate de Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică.

Comenteaza