Tradiţii de Rusalii în Cluj. „Împănatul boului” la Batin FOTO/VIDEO

Tradiţii de Rusalii în Cluj. „Împănatul boului” la Batin FOTO/VIDEO
Iubitorii tradițiilor de Rusalii sunt invitaţi, duminică, 4 iunie, în localitatea clujeană Batin, pentru a lua parte la obiceiul „Împănatul boului”.

Întâlnit doar în Transilvania, acest obicei ţine de tradiţia agrară şi de fertilitate şi constă în desfăşurarea unei adevărate procesiuni pe uliţele satului, având în centru un bou sau o pereche de boi, împodobiţi cu frunze, flori şi panglici colorate. Manifestarea va avea loc la Batin duminică, 4 iunie.

După slujba de la biserică, preotul, împreună cu credincioșii, vor merge într-un capăt al satului, unde va fi oficiată o slujbă de sfințire a holdelor. Apoi, de la ora 14:00, se va desfășura obiceiul propriu-zis, când un bou va fi împodobit cu flori și spice de grâu.

După acest moment, alaiul format din fete și feciori va purta „boul înstruţat" pe ulițele satului. Acest ceremonial se organiza cu scopul de a aduce noroc, belşug şi sănătate oamenilor şi pământului. Manifestarea va continua de la ora 16:00 cu un spectacol folcloric ce va avea loc la căminul cultural din Batin.

Pe scenă vor urca interpreții Elena Rus, Adelina Sighiartău, Georgiana Lobonț, Ciprian Picovici, Zina Doboș, alături de Ansamblul Someșana Dej - instructori coregrafi Lucian și Reghina Tecar, coordonator artistic Doina Sima și Ansamblul studențesc Mugurelul al Universității Babeș-Bolyai, instructori coregrafi Paul și Alina Remeș.

Sărbătoarea se va încheia cu un joc tradițional în acompaniamentul tarafului Trio Ardealul, condus de Viorel Pop de la Fizeș.

VEZI şi reportajul Au stăpânit boul şi se vor căsători anul viitor GALERIE FOTO/VIDEO

Comenteaza