Trei ani de la tragedia aviatică din Apuseni. Anchetele penale nu sunt nici acum finalizate

Trei ani de la tragedia aviatică din Apuseni. Anchetele penale nu sunt nici acum finalizate
Se împlinesc 3 ani de la tragedia aviatică din Apuseni, în urma căruia pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa. Alte cinci persoane au fost grav rănite.

Accidentul a avut loc în 20 ianuarie 2014. Aeronava Britten Norman Islander BN 2A-27, singura de acest tip ce se mai afla în dotarea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, s-a prăbuşit pe muntele Petreasa din Munţii Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, într-o pădure de la limita dintre judeţele Alba şi Cluj.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa. Au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Femeia care urma să primească ficatul de la donatorul din Oradea a decedat ulterior.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici din comuna Horea - Argentin Todea, Gheorghe Trif şi Gheorghe Giurgiu, după ore lungi de căutări (la grade cu minus) care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat (decedat), iar Aurelia Ion era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate atunci la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie 2014, la o zi după accident, medicul Radu Zamfir a fost externat. Medicul Sorin Ianceu a fost externat în 3 februarie 2014, iar ceilalţi doi medici răniţi în accidentul aviatic, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, au fost externaţi o zi mai târziu. Copilotul Răzvan Petrescu a stat, după accident, o lună în spital, apoi a fost reinternat şi operat de mai multe ori la picioare.

În urma accidentului aviatic, secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper a fost demis, în timp ce directorul general şi directorul de operaţiuni ai ROMATSA au demisionat. De asemenea, Ion Burlui a demisionat de la conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. A demisionat din funcţie şi fostul ministru de Interne Radu Stroe.

Ancheta procurorilor în cazul accidentului aviatic a început în 11 februarie 2014. 

În octombrie 2015, Centrul de Investigaţii pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) a prezentat raportul final în acest caz, care indică cauzele prăbuşiri aeronavei. Acesta are 158 de pagini şi a fost întocmit împreună cu specialişti din Marea Britanie - stat de fabricaţie a aeronavei - şi SUA, unde au fost fabricate motoarele. Potrivit membrilor comisiei de anchetă, Adrian Iovan nu avea experienţă de a pilota un astfel de aparat de zbor, mai puţin performant, şi a luat mai multe decizii eronate.O altă decizie eronată a comandantului a fost de a continua zborul "în condiţii meteorologice care au favorizat givrajul sever al carburatoarelor".

În octombrie 2016, procurorul general al României declaraq: O soluţie privind cauzele producerii accidentului aviatic ar putea fi dată în această toamnă. Anchetele penale nu sunt nici acum finalizate.

Avocaţii familiei Ion au remis presei, astăzi, o scrisoare deschisă, adresată procurorului general, prin care se sintetizează "procedura nelegală din această anchetă". (document ataşat articolului). 

Ca în fiecare an, Romaniţa Iovan, fosta soţie a pilotului, face parastas în Munţii Apuseni, la locul tragediei. 

VEZI şi Tristeţea salvatorilor din Apuseni FOTO / VIDEO. Nu discută despre tehnologie, localizări ori sisteme GPS. Ştiu să găsească şi să salveze acolo unde nimeni nu se încumetă. Dacă sunt lăsaţi.

 

Comenteaza