Turneul dedicat în exclusivitate tangoului ajunge la Cluj

Turneul dedicat în exclusivitate tangoului ajunge la Cluj
Violoncelistul Răzvan Suma, alături Analia Selis şi Julio Santillan soseşte la Cluj-Napoca cu turneul naţional „Vă place tango?”.

 

Dacă răspunsul este da, atunci concertul care are loc la Cluj pe 11 octombrie, la Casa Universitarilor, nu trebuie ratat. Spectacolul de muzică de tango este prezentat de violoncelistul Răzvan Suma şi îi are ca invitaţi speciali pe Analia Selis şi pe Julio Santillan, originari chiar din ţara tangoului şi a compozitorilor săi - Argentina.

Clujul se află printre cele 12 oraşe din România care găzduieşte turneul naţional „Vă place tango?", o continuare a tradiţiei instaurate de artistul român, de a propune publicului o provocare artistică în fiecare toamnă, în anii precedenţi aceasta fiind formulată sub titlurile „Vă place Bach?" şi „Vă place Brahms?".

„Din păcate, acest an a fost plin de evenimente neplăcute - războaie, ameninţări, pandemii. Sper ca publicul care vine la concertele noastre să plece convins că ceea ce primeşte prin muzică este oferit cu multă sinceritate, din tot sufletul. Chiar şi numai o temă muzicală rămasă în mintea unui spectator, fredonată în drum spre casă, ne împlineşte obiectivul", a spus Suma.

În programul evenimentului vor putea fi ascultate piese de tango, milonga şi vals, semnate de cei mai mari compozitori de gen, de la celebrul argentinian Astor Piazzolla la Carlos Gardel şi la Sebastian Piana sau creaţii semnate chiar de Julio Santillan.

Evenimentul este unul unic în peisajul cultural românesc: va fi prima oară când un turneu de amploare va fi dedicat în exclusivitate tango-ului interpretat în mod tradiţional, aşa cum se cânta pe vremuri în Argentina, ţara unde, la graniţa cu Uruguay-ul, s-a născut undeva la sfârşitul sec. XIX, acest tip de muzică şi dans. Tangoul a cucerit în sec. XX întreaga lume, scriindu-şi un destin surprinzător, de la dans rău famat din mahalele din Buenos Aires, la cel mai apreciat dans de societate.

„De anul trecut când Răzvan mi-a propus să facem acest turneu am început să studiez tot ce este legat de tango: tehnica şi modul de a cânta tango, am citit despre istoria genului şi am parcurs poveşti despre fiecare melodie pe care o vom cânta. În acest turneu vrem să cântăm tango într-un mod tradiţional, aşa cum se cânta pe vremuri. Desigur că noi am pregătit aranjamente pentru violoncel, chitară şi voce, dar acestea au fost gândite de Julio Santillan aşa încât să respecte modul de interpretare tradiţional", a spus Analia Selis.

Evenimentul este inclus în festivalul Toamna Muzicala Clujeană. Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Transilvania, partener principal al concertului din Cluj-Napoca.

Comenteaza