Un clujean care nu poate ajunge la Boc: „Vor să-mi confişte morţii!"

Un clujean care nu poate ajunge la Boc: „Vor să-mi confişte morţii!
Primăria Cluj-Napoca, acuzată că are gânduri negre cu un loc de veci. Iosif Maxin susţine că municipalitatea vrea să-i confişte mormântul în care i se odihneşte soţia.

Maxin susţine că Primăria Cluj-Napoca refuză să îi mai concesioneze locul de veci din Cimitirul Central, în care i se odihnesc rudele, fără nicio explicaţie. „Sunt clujean. Tatăl meu s-a născut aici în anii '20. Mormântul îl avem din 1972. În 1992, am refăcut actele, pentru că mormântul a fost concesionat pe o perioadă de 20 de ani. După încă 20 de ani, în octombrie 2012, când am vrut să facem actele, a început calvarul: primăria nu vrea să-mi mai concesioneze locul de veci. Aici se odihneşte tata şi soţia mea, decedată în 2007. Vor să-mi confişte morţii, fără nicio explicaţie, pur şi simplu nu mai vor să-mi prelungească acest contract", susţine Maxin.

Pe de altă parte, omul spune că respectiva concesiune s-a realizat pe numele fratelui său, Nicolae Maxin, care şi el a decedat, iar urmaşii acestuia nu mai pot fi găsiţi.

Primăria vrea să-mi confişte morţii! Concesiunea a fost realizată pe numele fratelui meu, Maxin Nicolae, care a decedat. Am dus hârtiile care dovedesc asta şi am explicat că urmaşii lui nu pot fi găsiţi. El nu este îngropat aici, este înhumat la ţară. Am demonstrat şi că suntem fraţi şi că aici se odihneşte tata şi soţia mea. Oricum, eu mă ocupam şi înainte şi eu am plătit tot, pentru că singura lui rudă - fiul lui - nu ştim unde este. Dacă ştiam că vor să-şi bată joc, nu-mi mai înhumam aici soţia, în 2007. La administraţia cimitirelor ne-a dat afară fără nicio explicaţie. Nu au vrut să-mi ia banii, 780 de lei - valoarea concesiunii. Bănuiesc că vor să-mi ia locul de veci. Sunt bolnav şi m-am îmbolnăvit şi mai tare de când am problema asta. Dacă mor, unde mă îngroapă?", se întreabă Maxin.

La rândul său, Primăria Cluj-Napoca arată că Maxin nu a dovedit că e proprietarul locului de veci. „Domnul Maxim Iosif s-a adresat serviciului Administrare Cimitire în problema reconcesionării locului de înhumare 307, parcela U, din Cimitirul Central. A fost îndrumat să procedeze la întocmirea unor documente notariale, aşa cum prevede legea şi HCL care reglementează activitatea specifică. Până în prezent nu a făcut dovada faptului că este moştenitorul concesionarilor locului de înhumare mai sus menţionat", au arătat, în scris, reprezentanţii municipalităţii clujene, contactaţi de ZIUA de CLUJ.

În replică, familia Maxin susţine că din cauza altei erori, de scriere, pe certificatul de deces al fratelui numele este scris greşit. „Noi suntem Maxin cu „N". Ei l-au trecut pe fratele socrului, pe certificatul de deces cu „M", Maxim. Şi aici trebuie ca tot noi să rezolvăm. Am dus toate actele, certificate de deces şi  de naştere şi am explicat care e situaţia, iar doamna Camelia Rarău ne-a dat afară. Din 2012 tot încercăm să ajungem în audienţă la Boc şi nu ne primeşte nimeni, ne tot poartă", a explicat Ana Maria Maxin, nora lui Iosif Maxin.

La rândul său, Iosif Maxin susţine că nu vrea alt loc de veci. „Cum să-mi trebuiască alt loc? Am cerut reînoirea concesiunii. Ce vor să facă cu soţia mea, cu tata?! Nici să nu-i lase să se odihnească? Normal aşa ar fi. Avem morţii noştri acolo, să ni-i lase în pace şi să ne dea posibilitatea să plătim concesiunea!", a spus Maxin.

Consilierii locali au mai adus modificări Regulamentului de organizare şi funcţionare a cimitirelor administrate de Consiliul Local (CL) la finele anului 2012. Potrivit articolului 39 din din HCL în vigoare din 14 decembrie 2012, „dreptul concesionarului poate fi preluat, la cerere, de moştenitorii legali sau testamentari, potrivit legilor succesorale înscrise în Codul Civil". Potrivit articolului 40, „este admisă donaţia dreptului de concesiune între rude până la gradul II inclusiv sau între soţi, prin act notarial autentificat".

Primăria ar putea schimba, din nou, astăzi, regulamentul de atribuire al locurilor de veci. Ar fi pentru a doua oară în ultimul an în care regulile se schimbă, iar locul de veci în care se odihnesc rudele lui Iosif Maxin ar putea fi reutilizat. Potrivit articolului nr. 47, alineatul 2, din noul proiect de hotărâre, „Locul de înhumare reintră în circuitul de repartizare a locurilor libere, în funcţie de gradul de folosire şi va putea fi atribuit pentru noi înmormântări, în condiţiile legii, cu excepţia monumentelor istorice clasate şi a monumentelor funerare de importanţă locală".

 

Comenteaza