Universitatea Sapientia din Cluj, acreditată la zece ani de la înfiinţare, "pe linie politică"

Universitatea Sapientia din Cluj, acreditată la zece ani de la înfiinţare,
Universitatea „Sapientia" din Cluj, cu predare în limba maghiară, a fost în sfârşit acreditată, la zece ani de la înfiinţare.

Acreditarea a fost obţinută "pe linie politică", spun oficialii instituţiei de învăţământ. Universitatea finanţată de statul maghiar funcţiona din 2002 pe baza unei autorizaţii provizorii. Aceasta este o nouă decizie favorabilă comnunităţii maghiare luată de Ministerul Educaţiei, după înfiinţarea universităţii de medicină în limba maghiară de la Târgu Mureş.

Traian Băsescu a semnat, în 22 martie, un decret prezidenţial prin care aprobă înfiinţarea la Cluj a unei universităţi cu predare exclusiv în limba maghiară. Este vorba despre Universitatea „Sapientia". Aceasta exista încă din 2002, dar nu a fost acreditată oficial până acum. Sapientia funcţionează ca universitate privată, iar banii îi primeşte din partea statului maghiar.

Universitatea a cerut acreditarea încă din 2009, iar în 2010 a obţinut doar un aviz de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). În 2012, pe linie politică, în Senat şi în Parlamentul României, am obţinut acreditarea", a afirmat Ravasz Katalin, responsabil de relaţii cu publicul în cadrul Universităţii Sapientia, potrivit adevarul.ro.

În urma acreditării, Sapientia poate organiza programe de masterat, iar studenţii au posibilitatea să participe la programe de mobilizare Erasmus. Conducerea Universităţii speră ca în viitor să obţină şi finanţare de la statul român.

"Dacă îndeplinim criterii de calitate există această posibilitate. Noi suntem conştienţi de faptul că în învăţământ calitatea contează foarte mult, sperăm ca Guvernul să vadă şi să creadă că merităm să ne dea bani", a declarat rectorul David Laszlo, arată adevărul.ro.

Luna trecută, Guvernul a decis înfiinţarea la Tîrgu Mureş a unei facultăţi de Medicină cu predare în limba maghiară. Uniunea Social-Liberala preconizeaza depunerea pe 17 aprilie a unei moţiuni de cenzura impotriva acestei decizii.

Comenteaza