Veteranii de război, omagiaţi la Cluj

Veteranii de război, omagiaţi la Cluj
În 2015 se împlinesc 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, anul fiind unul de referinţă pentru cei care au luptat pentru a scrie istorie. Astfel, Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită an de an în 29 aprilie, a fost marcată cu fast atât la Cluj, cât şi în întrega ţară.

 

Militari din toată ţara au depus miercuri la monumentele eroilor, ridicate în marile garnizoane, coroane şi jerbe de flori în semn omagiu pentru cei care au luptat pe front. În prezent, în România mai sunt în viaţă 20.000 de veterani. La Cluj-Napoca zeci de persoane au înfruntat ploaia şi vremea mohorâtă şi s-au adunat în faţa Monumentului „Glorie ostaşului român", unde s-a desfăşurat festivitatea dedicată veteranilor.

În programul aniversar au fost incluse momente de rugăciune, discursuri, depuneri de coroane şi jerbe cu flori, dar şi defilarea gărzii. La ceremonie au luat cuvântul mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, subprefectul de Cluj, Dan Codrean, precum şi generalul de brigadă Ioan Manci, care le-a citit participanţilor mesajul transmis de Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.

"Fiecare întalnire cu dumneavoastă, veteranii de razboi, este pentru noi o lecţie de istorie, însă nu istoria pe care o citim în manuale şi tratate ştiintifice, ci o istorie autentică, trăită, care ne vorbeşte despre curaj, dar şi suferinţă sau sacrificiu şi, peste toate, o nesfârşită iubire pentru ţară. Dumneavoastră, veteranii de război, sunteţi pentru noi, pentru copiii, nepoţii şi strănepoţii domniilor voastre, un exemplu de patriotism curat, exprimat prin fapte şi nu prin vorbe, trăit cu suferinţă şi durere în urma rănilor şi mutilărilor, dar cu demnitate şi onoare", le-a transmis generalul de brigadă Ioan Manci, comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina.

Chiar dacă au trecut zeci de ani de la încheierea războiului, clipele petrecute în război le-au rămas întipărite în minte veteranilor, iar an de an, aceste ceremonii îi emoţionează profund. Printre cei prezenţi la eveniment s-a numărat şi colonel Traian Cătinaş, care a petrecut o lungă şi grea perioadă luptând în cel de-al Doilea Război Mondial. Pe front şi-a pierdut fratele, iar acum, la vârsta de 93 de ani, doar semnele bătrâneţii marchează trecerea timpului, întrucât amintirile au rămas la fel de vii şi de dureroase.

"A fost greu. Am fost doi fraţi, iar de fratele meu, care era mai mare cu şapte ani, nu mai ştiu absolut nimic. Pe tata l-am lăsat grav bolnav, era la pat, şi pe bunica de 86 de ani la fel. Greu a fost pentru noi, pentru ei... A plâns comuna întreagă, două contigente am mers. Ne-a zis cu un an mai repede... eu sunt deodată cu regele, cu doar două luni mai bătrân. Am luptat până la terminarea războiului... şi la Oarba de Mureş am fost. Am venit la Cluj în 15 zile, am răbdat foame, n-am văzut mâncare aproape deloc. Îmi aduc aminte absolut tot ce s-a întâmplat pe front. Ştiu şi ora sosirii din război, aşa memorie am", relatează Cătinaş.

Ceremonia din centrul Clujului s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare şi a Muzicii Militare. Dacă în întreaga ţară mai sunt în viaţă 20.000 de veterani, la nivelul judeţului Cluj, la începutul anului 2015, erau înregistraţi în viaţă un mutilat de război, şase invalizi de război, 379 veterani de război, 14 văduve de război şi 2.089 de văduve ale veteranilor de război.

Comenteaza