Victorie pentru elevii "șincaiști". Toate sancțiunile acordate au fost anulate

Victorie pentru elevii
Celor 61 de elevi de la Liceul Teoretic "Gheorghe Șincai" sancționați pentru postarea unor mesaje jignitoare la adresa profesorilor pe un grup de pe reţeaua de socializare Facebook li s-a dat câștig de cauză.

Consiliul de Administrație al liceului a dispus vineri anularea tuturor sancțiunilor dispuse de Consiliul Profesoral la sfârșitul lunii de februarie, inclusiv în cazul elevilor care nu au depus contestații.

Surse din cadrul liceului "Gheorghe Șincai" au declarat publicației Evenimentul Zilei că decizia a venit după ce conducerea instituției de învățământ a ajuns la concluzia că acordarea sancțiunilor respective a încălcat regulamentul școlar. 

"Și-au dat seama că au încălcat regulamentul. Mă miră faptul că directorul și consiliul profesoral și-au dat seama că elevii au încălcat regulamentul școlar în momentul în care au postat imagini cu profesorii lor. Ceea ce nu se știe este faptul că sancțiunile împotriva elevilor au fost dictate cu încălcarea regulamentului școlar. În acest regulament se arată că sancțiunile trebuie dispuse de Consiliul clasei, care este format din toți profesorii care predau la clasa respectivă. La Liceul Gheorghe Șincai lucrurile s-au întâmplat cu nerespectarea regulamentului școlar", a declarat un profesor de la Liceul Gheorghe Șincai care s-a opus de la început sancționării elevilor.

Scandalul a pornit la mijlocul lunii februarie, 200 de elevi fiind anchetați de o comisie pentru că şi-au bătut joc de profesorii care le predau şi au postat mesaje amuzante, iar în unele cazuri, injurioase și pornografice, la adresa lor, pe un grup privat de Facebook, numit "Şincai Memes". În total, grupul avea 600-700 de membri, dar a fost abandonat între timp, potrivit unui site de ştiri clujean.

La finalul anchetei şi a audierii a 62 de elevi despre care s-a constatat că au săvârşit abateri şi au "afectat drepturi prevăzute în legislaţia în vigoare, atât ale cadrelor didactice, cât şi ale unor elevi ai şcolii", conducerea liceului i-a pedepsit disciplinar pe cei găsiţi vinovaţi.

Astfel, "61 de elevi au primit sancţiuni prevăzute în regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, de la mustrarea scrisă până la mutarea disciplinară în alte uităţi de învăţământ", a specificat directorul liceului, Ioan Radu Todea.

Sancţiunile au fost însoţite de scăderea notei la purtare, în unele situaţii până la 4,00. Totuşi, niciunul dintre elevi nu a primit pedeapsa maximă, exmatricularea. În acest caz s-a implicat şi Consiliul Județean al Elevilor (CJE), care s-a asigurat de respectarea întregii proceduri prin care s-au decis sancțiunile pentru elevii implicați în scandalul grupului Şincai Memes.

Potrivit publicației mai sus menționate, comisia de anchetă a fost compusă din opt profesori, din care patru, respectiv profesorul de latină Alexandru Dudău, profesorul de geografie Daniel Nicu Irimia, profesorul de istorie Lucia Copoeru și profesorul de biologie Ioana Emilia Mihacea, au apărut în pozele postate de elevi pe pagina „Șincai Memes".

Comenteaza