VIDEO Test drive pe autostradă. De la Turda la Aiud

VIDEO Test drive pe autostradă. De la Turda la Aiud
Autostrada A10 între nodurile Turda și Aiud este pregătită pentru a primi traficul rutier, așa cum o demonstrează cea mai recentă filmare piblicată de Asociaţia Pro Infrastructură. Cei aproape 30 de km de autostradă vor fi recepţionaţi abia în primăvară, conform CNAIR.

API acuză Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere că tergiversează recepția și recepţia a 28,75 km pe loturile 3 (Tirrena Scavi) și 4 (Porr), acesta din urmă fiind gata încă de la finalul lunii noiembrie 2017.

"În cadrul discuțiilor din ultimele luni dintre CNAIR, constructorul Porr și consultantul de pe lotul 4, data pentru efectuarea recepției la terminarea lucrărilor pe acest contract a fost stabilită pentru ziua de ieri, 15.02.2018. Constructorul a confirmat în repetate rânduri această dată, asumându-și că va finaliza în timp util lucrările supuse recepției. CNAIR a promis că va efectua testele necesare prin CESTRIN și că se va prezenta cu rezultatele obținute pe 15.02.2018. Însă ieri oficialii CNAIR nu au ajuns pe șantier.

Lucrările aferente autostrăzii au fost finalizate. Porr și-a respectat partea de înțelegere. Ce a făcut CNAIR? În stilul caracteristic din ultimul an, a lipsit, nu a trimis nicio notificare în acest sens și a demonstrat încă odată ce partener "serios" este statul român. Coincidență sau nu, zilele acestea, consultantul plătit de CNAIR a început să "găsească" diferite defecte pe tronsonul de autostradă, cum ar fi un podeț de beton neconform de pe drumul de întreținere, un gard de protecție netensionat și alte nimicuri (care, chiar dacă ar fi probleme reale, pot fi rezolvate după ce se dă drumul la trafic).

În timp ce CNAIR încearcă să intimideze constructorul folosindu-se de consultant, căutând nod în papură și întârziind nejustificat deschiderea circulației, pe drumul național paralel (DN1) a avut loc chiar aseară un accident grav! În imaginea capturată de pe Waze (atașată mai jos) puteți observa lungimea coloanei de mașini care s-a format. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă autostrada ar fi fost deschisă!

Solicităm din nou oficialilor CNAIR să renunțe la orgolii, la aceste dispute neproductive cu antreprenorii și să fie responsabili pentru că oamenii își riscă viața pe drumul național paralel în loc să circule în condiții de siguranță maximă pe autostradă!", au scris reprezentanţii API pe Facebook. 

Reprezentanţii CNAIR au declarat pentru ZIUA de CLUJ că recepţia finală pentru cele două loturi va fi efectuată în lunile martie, respectiv aprilie 2018. "Consultantul ne-a recomandat să nu se constituie comisia de recepţie pentru că nu s-au terminat lucrările. Se mai lucrează încă la şanţuri, la taluze, garduri şi alte elemente de siguranţă. Estimăm că recepţia va avea loc undeva în luna martie", a declarat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, despre lotul 4.

Ultima vizită a oficialilor de la drumuri pe lotul 3 al Autostrătii Sebeş-Turda a avut loc în 9 ianuarie 2018, aceştia declarând că anumite neconformităţi descoperite în luna noiembrie 2017 s-au menţinut. "Vorbim de exces de bitum, vorbim de probleme legate de rugozitate, adică de aderenţa în sine a asfaltului, vorbim de elemente de planeitate executate neconform, care, din perspectiva circulaţiei, pot crea probleme", explica Alin Şerbănescu la acea vreme. Constructorului i s-a pus în vedere să remedieze deficienţele constatate în termen de 90 de zile, astfel că recepţia tronsului ar urma să aibă loc în luna aprilie 2018. "Trebuie luate în calcul şi perioadele în care condiţiile meterologice nu le-au permis să intre în amplasament să remedieze neconformităţile constatate cu ocazia ultimei inspecţii", a punctat reprezentantul CNAIR.

Lotul 4 (16,3 km) se întinde de la nodul Decea până la intrarea în autostradă din zona Turda; km 53+700 - km 70+000). Constructor este Porr Construct SRL/Porr Bau, cu contract de 470.004.890 lei (fără taxa pe valoarea adăugată), semnat în 2014. Pe acest lot se va face joncţiunea între A10 şi A3.

Lotul 3 (12,45 km) urmează traseul de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea, de fapt între Decea şi Inoc, judeţul Alba. Pe acest tronson sunt două noduri rutiere, inclusiv bretele de acces, la Aiud (km 44+700) şi Unirea (km 53+200). Constructor este Tirrena Scavi (Societa Italiana per Condotte d'Acqua), cu valoare contract de 420.511.921 lei (fără taxa pe valoarea adăugată), semnat în 16 aprilie 2014 şi termen iniţial de finalizare a lucrării 20 martie 2016.

Comenteaza