Ziua Internaţională a Jazzului, sărbătorită la Cluj (P)

Ziua Internaţională a Jazzului, sărbătorită la Cluj (P)
Pe 30 Aprilie 2014, pentru al doilea an consecutiv, Clujul sărbătoreşte Ziua Internaţională a Jazzului sub patronajul UNESCO, cu un festival-regal al jazzului.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca, cât şi a Consiliului Judeţean Cluj.

După spectacolul sold-out de anul trecut, susţinut de Budapest Jazz Orchestra şi Elena Mîndru Quintet, Ziua Internaţională a Jazzului, ediţia 2014, ridică mai sus ştacheta şi pune în scenă pentru clujeni un program cuprinzător, echilibrat, cu mult jazz adevărat şi mai puţin experimental, axat pe modernism şi contemporaneitate şi acreditat de jazzmani din peste 5 ţări, nume recunoscute pe scenele europene de profil: Ola Onabule (voce; Marea Britanie), Hailey Tuck (voce; US/Franţa), Andrea Bonioli Quartet (tobe, clape, contrabas, saxofon; Italia), Angela Avetisyan Quartet (trompetă, clape, bass, tobe; Rusia/Germania), Villu Veski (saxofon; Estonia).

La Cluj-Napoca, întreaga zi de 30 aprilie e încărcată de activităţi dedicate tuturor melomanilor şi studenţilor: workshop-uri de jazz susţinute de artişti, sesiuni de jazz poetry şi jazz românesc. Alături de noi va fi şi Ambasadorul Zilei Internaţionale a Jazzului în România, Conf. Univ. Dr. Virgil MIHAIU. Reputatul jazzolog român va sustine un curs de Estetica Jazzului.

Preţul biletelor pentru spectacolul de Gală de la Casa de Cultură variază între 35 şi 80 de lei şi pot fi achiziţionate online din reţeaua biletmaster.ro sau de la Casa de bilete a sălii de spectacol şi a Teatrului Maghiar. Mai multe informaţii despre bilete şi program pe www.jazzday.ro.

Anul acesta, în jurul Zilei Internaţionale a Jazzului se reunesc comunităţi de jazz din întreaga ţară. Astfel, multiple manifestări şi concerte dedicate jazzului se vor organiza în Bucureşti, Zalău, Oradea şi Alba Iulia, alături de entităţi importante din industria muzicală de profil: JazzRadio.ro, Alba Jazz, Jazz Compas, Jazz.ro, Jazz Napocensis, Academia de Muzică Gh. Dima. La nivel global, această zi internaţională este sărbătorită în peste 200 de oraşe sub patronajul UNESCO.

Eveniment organizat de Asociaţia Transylvania Cultural Community, sub patronajul UNESCO

Ziua Internaţională a Jazzului

În noiembrie 2011, cu ocazia Conferinţei Generale UNESCO, comunitatea internaţională a proclamat 30 aprilie ca "Ziua Internaţională a Jazzului". Acesta zi are rolul de a reuni comunităţi, şcoli, artişti, istorici, academicieni şi pasionaţi de jazz din toată lumea pentru a sărbători şi pentu a învaţa despre arta jazz-ului, rădăcinile sale, viitorul şi impactul lui. La nivel global, peste 200 de oraşe celebrează această zi

România s-a alăturat în 2013 celebrării globale, cu un program complex, derulat la Cluj-Napoca, pe parcursul întregii zile de 30 aprilie. Printre artiştii care au omagiat jazzul la Cluj anul trecut se numără Budapest Jazz Orchestra, Elena Mîndru Quintet, Mood Quartet, Jazzy Mood ş.a.

Virgil Mihaiu, Ambasadorul Zilei Internaţionale a Jazzului în România

Virgil Mihaiu este scriitor, jazzolog şi diplomat roman, poliglot, promotor cultural, performer de jazz-poetry. S-a afirmat ca poet al "generaţiei ‘80" şi al grupării "Echinox" de la Cluj şi este unul dintre cei mai importanţi critici de jazz din Europa. Între 1981-1992 a fost redactor al revistei Jazz Forum, revista Federaţiei Internaţionale de Jazz (Varşovia), iar din 2001 este primul est-european cooptat în colegiul redacţional multinaţional al publicaţiei pivot a jazzologiei mondiale - Down Beat.

Între 2006-2012 devine întâiul director al Institutului Cultural Român din Lisabona şi ministru consilier pe lângă Ambasada României din Portugalia.

Printre publicaţile sale se numără şi „Cutia de rezonanţă", primul volum românesc de „eseuri despre jazz din perspectiva culturii contemporane". Din 1992 este profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, unde susţine Cursul de Estetica Jazzului.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca, cât şi a Consiliului Judeţean Cluj.

 

 

 

 

Etichete
Comenteaza