Ziua Merkel la Cluj, pe ziuadecj.ro

Ziua Merkel la Cluj, pe ziuadecj.ro
Site-ul ziuadecj.ro v-a ţinut la curent cu toate evenimentele care s-au petrecut în Cluj înainte de vizita Cancelarului. Prezenţa în oraş a Angelei Merkel a fost transmisă în format livetext.

11:14 Străduţele din centru, cum nu le vedeţi nici la sărbători: complet pustii. Utilajul de ridicat maşini stă la pândă pe strada Ion I.C. Brătianu, gata să intervină în cazul şoferilor indisciplinaţi. Străzile din preajma Universităţii “Babeş-Bolyai” sunt pustii - nici o maşină nu are voie să parcheze pe Mihail Kogălniceanu şi Ion I.C. Brătianu. Alte patru străzi sunt, de asemenea, închise astăzi. Este vorba despre H. Oberth, G. Gabor, K. Dezso şi E. Marton. Măsurile au fost luate ca urmare a vizitei Cancelarului Germaniei, Angela Merkel, care va primi azi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Babeş-Bolyai”.

11:25 Peste 70 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti comunitari vor asigura astăzi măsurile de siguranţă publică pentru buna desfăşurare a vizitei la Cluj a cancelarului german Angela Merkel. Între orele 6:30 şi 18:00, circulaţia publică fost închisă pe mai multe străzi din centrul municipiului Cluj-Napoca.

12:06 Dacă astăzi nu vă găsiţi maşina acolo unde aţi parcat-o, nu trebuie să intraţi în panică. Maşinile parcate neregulamentar pe străzile închise din preajma UBB, cu ocazia sosirii Angelei Merkel, au fost ridicate, dar nu au fost duse în curtea RADP, din Someşeni.

12:16 Trotuarele se spală “că vine ceva cancelar din Germania”. “Spălăm trotuarul că vine ceva cancelar din Germania. Avem dispoziţie să spălăm trotuarele. De regulă, spălăm trotuarul vara, iar acuma vine iarna”, a spus un angajat de la salubrizare.

13:09 Fotografii şi înregistrări de la vizita Angelei Merkel la Cluj. Universitatea “Babeş-Bolyai” a anunţat astăzi că va pune la dispoziţia publicului larg fotografii şi înregistrări audio-video de la vizita Cancelarului Germaniei Angela Merkel la Cluj, după încheierea evenimentului de astăzi.

13.42 Şase televiziuni transmit în direct ceremonia DHC pentru Angela Merkel. Este vorba de postul local NCN TV, dar şi de posturile TVR 3, TVR Cluj, Antena 3, Antena 1 şi Realitatea TV. De asemenea, ceremonia va fi transmisă live pe internet de radioul universităţii, “UBB Radio”, atât în limba română, cât şi în germană.

14:28 Ce nu ne bucurăm că va vedea Merkel la Cluj.Merkel va merge pe jos prin Cluj şi va vedea gropi, străzi peticite, clădiri cu tencuiala căzută sau schimoniste cu graffiti.

15:20 Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, discută pe pista de aterizare cu directorul aeroportului, David Ciceo. Prefectul Florin Stamatian şi primarul Sorin Apostu sunt în salonul VIP.

15:25 Punctualitate nemţească: avionul Angelei Merkel a aterizat la Cluj. Primarul, prefectul, preşedintele CJ şi directorul aeroportului o aşteaptă. Merkel va primi trandafiri în culorile steagului Germaniei de la prefectul Florin Stamatian. Avionul Angelei Merkel trebuie să aterizeze la Cluj la 15:25.

15:27 Merkel este încă în avion. Oficialităţile aştern un covor roşu către scara avionului. La ieşirea din aeroport stau în aşteptare două Mercedes-uri negre, maşini de poliţie şi microbuzele cu care vor călători membrii delegaţiei germane.
15:29 Merkel coboară din avion. Poartă un costum negru şi o bluză verde. A dat mâna cu oficialităţile şi urcă în maşină. Va fi escortată de trei maşini. În spatele lor vin primarul, prefectul şi preşedintele CJ Cluj, în maşina de protocol a lui Florin Stamatian. Apostu şi Tişe stau pe bancheta din spate.

15:45 Întregul sediu al UBB este înconjurat de forţe de ordine.

15:46 Cancelarul a ajuns la sediul UBB. La intrare a fost aşteptată de rectorul UBB, Andrei Marga, bun vorbitor de limba germană. Merkel le-a făcut cu mâna celor care s-au adunat să o vadă.

17:12 Merkel merge către Piramida de sticlă, din interiorul Casei Universitarilor, unde se va ridica o cupă de şampanie în cinstea acestui eveniment. Cancelarul a primit aplauze de la clujenii de pe stradă.

17:10 Angela Merkel a ieşit din clădirea UBB, unde a fost aşteptată de peste 100 de persoane. Între acestea, a fost şi un grup de studenţi germani la Medicină care au început să o aplaude pe Merkel. Cancelarul german s-a îndreptat către tineri şi i-a întrebat ce studiază şi cum se descurcă, iar studenţii au replicat că “nu e uşor, dar e bine”.
17:30 Merkel a mers pe jos până la Institutul German, unde va tăia panglica noii instituţii. Cancelarul urmează să se întreţină 30 de minute cu studenţi şi profesori ai liniei de studii germane a UBB.

18:06 Merkel a inaugurat Institutul de Studii Germane din cadrul UBB, iar la ieşire a fost aplaudată de mulţimea strânsă în faţa instituţiei. Cancelarul Germaniei se îndreaptă acum spre aeroport pentru a părăsi oraşul.

18:15 Merkel s-a urcat în avion ţinând în mână buchetul de flori primit la aterizare de la prefectul Florin Stamatian. Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Andreas von Mettenheim, directorul aeroportului, David Ciceo, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, şi primarul Sorin Apostu aşteaptă ca avionul să decoleze.

18:30 Avionul delegaţiei germane a decolat de pe aeroportul din Cluj-Napoca. Transmisia livetext a vizitei Angelei Merkel la Cluj, pe ziuadecj.ro, se încheie aici.

19:20 Fosta soţie a palestinianului Khaled Matar, bănuit de implicare în atentatele din 11 septembrie 2001, a vrut să-i dea un memoriu Angelei Merkel la ieşirea din sediul UBB. Gizela Prack a scris în memoriu că autorităţile române refuză să-i retrocedeze un teren din Cluj. Prack a dat mâna cu Cancelarul Germaniei, dar memoriul a fost preluat de un agent de securitate.



Comenteaza