Europa, în alertă! Ce se întâmplă cu coronavirusul

Europa, în alertă! Ce se întâmplă cu coronavirusul
| Foto: capital.ro

Tot mai multe țări europene anunță creșterea cazurilor de COVID-19. 

După Cehia și Slovacia, și ministrul sănătății de la Varșovia anunță că țara a intrat în al treilea val al pandemiei.

În Polonia, s-a observat o creștere săptămânală cu 20% a cazurilor, numai vineri fiind raportate aproape 9.000 de teste pozitive și 241 de decese. De asemenea, Germania anunță o stagnare a situației, după ce scăderea ratei de infectare s-a oprit brusc, din cauza răspândirii variantei britanice.

În Flensburg, cel mai nordic oraş al Germaniei, tulpina Kent este responsabilă de jumătate dintre noile infectări zilnice, cu mult peste media naţională, de 20%. Este şi motivul pentru care autorităţile locale au instituit carantina draconică pentru cel puţin o săptămână.

Klaus Deitmaring, Spitalul Malteser St. Franziskus: „În 3-4 săptămâni vom rămâne fără locuri în spital, dacă situaţia actuală nu se schimbă”.

De altfel, şi la nivel naţional, responsabili germani mizează pe prudență.

Jens Spahn, ministrul german al Sănătății: „Ceea ce observăm în prezent este că virusul nu cedează. În ultimele 2-3 săptămâni s-a înregistrat o scădere a numărului de infectări, dar a crescut numărul de îmbolnăviri cu noile mutaţii. Aşa se face că, în acest moment, cifrele nu mai scad”.

Pe de altă parte, ministrul german al Sănătăţii a ţinut să facă anumite precizări, după ce o parte a personalului esențial a refuzat imunizarea cu AstraZeneca din cauza reacţiilor advserse. Cei imunizaţi cu serul britanic s-au plâns că au avut febră, frisoane, dureri de cap şi dureri musculare.

Jens Spahn, ministrul german al Sănătății: „Important este ca toate cele trei vaccinuri aprobate în Europa sunt sigure şi eficiente, inclusiv AstraZeneca. Nicio persoană care a fost complet vaccinată cu AstraZeneca nu a ajuns la spital cu COVID, aşadar serul îşi face treaba”.

Însă guvernatorul Bavariei, considerat printre politicienii conservatori favoriţi să preia cancelaria de la Angela Merkel, a criticat Uniunea Europeană.

Markus Soeder, guvernatorul Bavariei: „Cea mai mare problemă în acest moment este că Uniunea Europena a înşelat speranţele pe tema vaccinării. Trebuie s-o spunem răspicat: alte ţări s-au descurcat mai bine. Am comandat vaccinuri prea târziu, prea puţine, ne-am şi zgârcit. Comisia Europeană a abordat chestiuena ca şi cum achiziţiona agrafe de birou, nu ceva vital. Comisia Europeană îşi ajustează întruna strategia, admiţând zilnic noi greşeli”.

În altă ordine de idei, responsabilii din Olanda şi din Suedia au dat de înţeles că vor prelungi şi în martie actualele restricţii. Ba chiar, în unele cazuri, ar putea fi înăsprite, din cauza răspândirii noilor tulpini ale coronavirusului, transmite stirileprotv.ro.

Comenteaza