Participanţii la un protest antirasial din Bristol au dărâmat o statuie a unui cunoscut negustor de sclavi

Participanţii la un protest antirasial din Bristol au dărâmat o statuie a unui cunoscut negustor de sclavi
| Foto: cbc.ca

Proteste împotriva rasismului şi a violenţei poliţiei, în contextul valului de proteste declanşat după moartea afro-americanului George Floyd în cursul arestării sale, la sfârşitul lui mai, în SUA, au avut loc duminică la Bristol, Anglia, relatează Press Association.

În Anglia, la Bristol (sud-vest), participanţii la un protest au dărâmat o statuie a unui cunoscut negustor de sclavi de acum trei secole, Edward Colston. Statuia de bronz ridicată în 1895 pe o stradă care îi poartă numele a fost smulsă de pe piedestal cu ajutorul unor corzi.

Ulterior, unul dintre manifestanţi s-a fotografiat cu un genunchi pe gâtul statuii, reproducând gestul poliţistului alb care l-a asfixiat pe George Floyd. "Acest om a fost un negustor de sclavi. A fost generos cu Bristolul, dar pe seama sclavagismului şi acest lucru este absolut abject. Este o insultă la adresa cetăţenilor din Bristol", a comentat John McAllister, un manifestant în vârstă de 71 de ani, citat de Press Association.

Statuia, care face de mai mulţi ani obiectul unor controverse, a fost târâtă prin oraşul-port şi stropită cu vopsea roşie pentru a fi într-un final aruncată în râul Avon.

Comenteaza