E-derma, o invenţie ce permite utilizatorilor de proteze să se bucure de simţul atingerii

E-derma, o invenţie ce permite utilizatorilor de proteze să se bucure de simţul atingerii
E-derma, o invenţie ce permite utilizatorilor de proteze să se bucure de simţul atingerii | Foto: Larry Canner / Homewood Photography

O echipă de ingineri din Statele Unite ale Americii a dezvoltat o ''piele'' electronică ce permite utilizatorilor de proteze pentru mâini să se bucure de simţul atingerii chiar dacă nu au una sau ambele membre superioare.

E-derma este dispusă pe suprafaţa protezei şi redă senzaţia de atingere prin vârful degetelor.

Inginerii de la Universitatea Johns Hopkins au publicat acest studiu, miercuri, în jurnalul Science Robotics.

''Este un lucru interesant şi nou deoarece acum putem avea o proteză pentru mână care se află deja pe piaţă dotată cu o e-dermă care îi poate indica purtătorului dacă el sau ea apucă ceva care are formă rotundă sau puncte ascuţite'', a declarat într-un comunicat Luke Osborn, absolvent de bioinginerie medicală la Hopkins.

Potrivit acestuia, metoda a fost inspirată de biologia umană, complexa reţea de receptori pentru atingere şi durere care ajunge la creier fiind imitată de această piele electronică.

Inginerii de la Hopkins au dezvoltat un model biologic în colaborare cu oameni de ştiinţă de la Institutul de Neurotehnologie din Singapore.

E-derma transmite informaţii persoanei care a suferit o amputaţie prin stimularea nervilor periferici din braţ într-un mod non-invaziv, prin piele, precizează sursa citată.

''Pentru prima dată, o proteză îi poate oferi unei persoane care a suferit o amputaţie o varietate de percepţii, de la o senzaţie de atingere fină la una nocivă, semănând astfel cu o mână umană'', a explicat Nitish Thakor, profesor de bioinginerie medicală şi director al Laboratorului de instrumentaţie biomedicală şi neuroinginerie la Hopkins, unul dintre autorii studiului.

Monitorizând activitatea cerebrală prin electroencefalogramă, echipa de cercetători a putut afla că subiectul testat a înregistrat aceste senzaţii în mâna-fantomă. Apoi, cercetătorii au conectat aceste date obţinute cu ajutorul e-dermei cu voluntarul printr-o metodă non-invazivă numită stimulare electrica transcutanată nervoasă sau TENS. Subiectul a perceput astfel durerea la atingerea unui obiect ascuţit şi lipsa durerii la atingerea unui obiect rotund.

''După mulţi ani mi-am simţit mâna, ca şi cum o carcasă goală a devenit din nou plină de viaţă'', a spus principalul voluntar testat, care a suferit o amputaţie la nivelul membrelor superioare, şi care a dorit să rămână anonimă.

Subiectul a testat dispozitivul timp de un an, iar alţi patru voluntari s-au oferit să participe la alte experimente pentru analizarea răspunsului senzorial, cu excepţia temperaturii pe care e-derma nu o poate percepe.

Oamenii de ştiinţă au declarat că au în plan dezvoltarea unor sisteme similare pentru protezele pentru membrele inferioare.

Comenteaza