Kovesi, pe primul loc. Ce urmează în cursa pentru șefia Parchetului European

Kovesi, pe primul loc. Ce urmează în cursa pentru șefia Parchetului European
| Foto: Agerpres

Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi în Comisia pentru Control Bugetar (CONT) din Parlamentul European, care a votat marţi seara candidatul pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European. Pe locul doi a fost Francois Bohnert - 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot.

Votul este unul consultativ. Comisia LIBE urmează să dea miercuri un vot, la ora 12.00, ora României. Parlamentul European şi Consiliul UE vor numi de comun acord procurorul-şef european, iar Conferinţa Preşedinţilor ar urma să fie informată despre rezultatul audierii înainte de viitoarea sa reuniune de la 7 martie 2019.

 Laura Codruţa Kovesi a fost audiată în două comisii ale Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european.

Kovesi a declarat că în România există încercări de a limita independenţa în sistemul judiciar şi a vorbit despre achitări şi probele considerate nelegale în dosare DNA. "Când au apărut soluţii de achitare sau probele au fost considerate nelegale, acestea au fost diseminate în interiorul structurii pentru a evita astfel de situaţii. În fiecare an, DNA a trimis în judecată 1.000 de inculpaţi, au fost condamnate 900 de persoane, printre aceştia au fost peste 60 de înalţi oficiali, miniştri, deputaţi sau secretari de stat. Presiunile politice, atât în calitate de prorcuror şef DNA şi procuror general, am spus că atunci când un politician mă va suna pentru un dosar, voi face pubblic. O măsura preventivă bună, pentru că acest lucru nu s-a întamplat. Au fost presiuni externe instituţiei, dar de fiecare dată le-am făcut faţă", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Comenteaza