Magistraţi şi jurnalişti, dezbatere despre "Justiţia în presă"

Magistraţi şi jurnalişti, dezbatere despre "Justiţia în presă"

Avocații și magistrații s-au aşezat la aceeaşi masă cu jurnaliştii pentru a dezbate modul în care este reflectat domeniul justiției în presă, în vremuri tulburi în Justiția din România.

Dezbaterea a fost organizată cu ocazia a 5 ani de Clujust, portal specializat în informaţii juridice, şi a fost moderată de administratorul acestuia, Alin Golban. Jurnaliștii si reprezentanţii din Justiţie au avut ocazia să vorbească despre cum vede fiecare celălalt domeniu, cum ar trebui să interacționeze presa și sistemul judiciar, iar fiecare parte a adresat întrebări, sugestii și nemulțumiri celeilalte părți.

Evenimentul a căutat să contribuie la o reflectare cât mai corectă în presă a evenimentelor din Justiție.

”Sistemul judiciar are o mare problemă: Nu are vectori de imagine suficienți”

Judecătorul Cristi Danileț, de la secția penală a Tribunalului Cluj: ”Părerea mea este că scrieți prea puțin despre justiție. Noi facem multe prea mult și ceea ce se reflectă în presă este doar partea mai ”juicy”, ca să zic așa, mai atractivă și în special chestiunile legate de penal, căci acesta e la ordinea zilei. Nu-i o problemă. Ce faceți faceți bine, dar faceți mai mult, dacă se poate! Mai puțin interes ar trebui să fie pentru viața privată a judecătorilor și procurorilor, mai mult pentru activitatea lor publică, până la urmă suntem plătiți din bani publici, transparența trebuie să fie mai mare și eu sper să trăiesc într-o zi când vom transmite online toate procesele din România, chiar îmi doresc lucrul acesta. Ar fi un act de responzabilizare enormă a magistratului român, mă refer aici la judecător. Pentru cititori și, desigur, pentru jurnaliști ar fi o extraordinară bază de informații.”

Danileț a cerut o mai mare grijă la numele unor persoane, în special minori, care nu ar trebui să apară pe portalul instanțelor de judecată, și la procesele vizând viața intimă, de familie.

”Cât de mult ne influențează presa? Este firesc să citești presa și să afli ce părere au alții despre activitatea ta, eu simt nevoia asta. Uneori sigur că e deranjant. Este normal ca societatea să o consulți cumva, iar presa este încă un exponent al societății, deși și presa reprezintă anumite grupuri de interes. A nu se înțelege ceva negativ din asta. Dar firesc am nevoie de un feedback din societatea, pe care îl primesc prin presă. Văd mai mult presa ca un canal de comunicare, decât un artizan al propriilor interese”, a mai spus judecătorul.

Tânăra judecătoare Roxana Dan, șefa secției civile a Judecătoriei Cluj-Napoca, a vorbit despre presa când scrie de procesul legislativ și presa când scrie despre cauzele pe care magistrații le judecă.

”În ceea ce privește prima parte, dumneavoastră sunteți principalii noștri factori de comunicare cu mediul exterior. Prin urmare, trebuie să scrieți, trebuie să scrieți informat și cred că aici sistemul judiciar are o mare problemă: Nu are vectori de imagine suficienți, care să vină să explice ce se întâmplă, ca oamenii să înțeleagă mai bine. Sunt pefect de acord că ar trebui să fie mai mulți magistrați și avocați care să iasă și să explice de ce o anumită modificare legislativă propusă poate afecta și în ce fel. Bineînțeles că Parlamentul, respectiv Guvernul dețin în continuare puterea de a legifera. Nu-i putem opri. Dar putem să informăm publicul pentru că până la urmă dvs aveți această obligație, iar noi ca și garanți ai independenți justiției, pentru că și asta suntem, avem obligația să participăm la procesul legislativ în această manieră. (..)

În ceea ce privește cauzele despre care dvs scrieți, râdeam zilele trecute de cel mai sărac judecător de la secția penală a Judecătoriei Cluj-Napoca. Asta pentru că cineva a scris despre judecători cât sunt de săraci sau bogați. Cu siguranță, e și acesta un subiect de cancan, bun, rău, cum o fi, dvs știți mai bine dacă prinde și la cine. Dimineață citeam ceva ce doamna asistent universitar Diana Ionescu, colega mea de la catedra de procesual penal de la facultate, a spus: Mă interesează cine este judecătorul cauzei. Vreau să știu cine este judecătorul cauzei, pentru că judecătorul are și un rol social foarte important și sunt perfect de acord. Nu mă ascund niciodată cine sunt, câteodată intru în sală când sunt mai mulți participanți și spun numele meu este Roxana Dan și voi prezida acest complet de judecată, pentru ca oamenii să cunoască acest aspect. Este o chestiune firească în alte sisteme de drept, noi avem o problemă cu asta. Nu înțeleg de ce. O să-mi spune formaliștii și riguroșii că justiția trebuie făcută, iar nu văzută. Or, nu cred că e neapărat așa. Nu cred că mai trăim în acel secol. Vă spun că în justiția din Anglia, Franța, Luxembourg, tu știi cine e judecătorul, știi cine a fost înainte. Îl cunoști, mai ales ca avocat. Prin urmare, nu văd o problemă în a ne expune. Suntem cu atât mai fragili, cu cât acoperim mai mult. Asta este părerea mea”, a spus Roxana Dan.

”Felul în care scrieți trebuie să releve o anchetă documentată”, le-a transmis Roxana Dan jurnaliștilor.

Judecătorul Mihai Ghica, de la secția penală a Judecătoriei Cluj-Napoca: ”Cred că justiția în presă acum este pe măsura lipsei de transparență pe care o are. Presa e foarte interesată de justiție și scrie mult de justiție, nu puțin, și pentru că justiția în momentul de față este oarecum lipsită de transparență. Nu avem vectori de imagine, nu avem mecanism clar de comunicare cu presa. Există biroul de relații cu publicul, care nu se ocupă doar de relații, fac și cauze civile, penale și apoi cândva mai se ocupă de aspecte ce țin de comunicarea publică. E normal ca presa să fie interesată de justiție, atâta timp cât nu înțelege ce se întâmplă.”

Întrebat cum se împacă transparența cu statutul magistraților, Ghica a răspuns: ”Obligația de rezervă este într-adevăr una din obligațiile noastre de bază în activitate, însă din păcate datorită unor evenimente în plan statal, cred că e înțeleasă în momentul de față greșit. Obligația de rezevă nu înseamnă să stai închis într-un turn de fildeș, nu suntem ivorieni. Noi lucrăm pentru societate, suntem magistrații societății, apărăm drepturile și libertățile oamenilor. Nu putem face asta decât dacă oamenii înțeleg despre ce este vorba și nu pot înțelege dacă noi stăm în turnul de fildeș. Cred că e locul potrivit ca Justiția să coboare un pic de acolo”.

”Presa trebuie să apere independența justiției”

Judecătorul Valentin Chitidean, de la secția penală a Curții de Apel Cluj, a avut o părere puțin diferită de colegii mai tineri de la judecătorie: ”Eu cred că justiția prin natura ei este domeniul în care se poate argumenta și contraargumenta aproape orice. De exemplu, referitor la ce spunea colega din civil că s-au dus vremurile mai de demult și că acum judecătorul trebuie să fie foarte deschis și că trebuie să se afle numele judecătorului, personal, nu am nicio problemă cu acest lucru, însă se poate contraargumenta că în Franța există o poziție a judecătorilor în sensul că nu este indicat să se publice numele judecătorului din cauză că s-au dezvoltat niște soft-uri și niște aplicații care fac previzibilă o anumită soluție. Or, se știe din teoria jocurilor că dacă pentru tine este previzibilă o soluție, tu deja automat poți influența acea soluție, chiar prin reacții adverse. De aceea cred că trebuie să rămânem la nivel de principii. Justiția este un domeniu de interes public. Presa trebuie să reflecte activitatea justiției. Este specific unui stat democratic și unui stat de drept. Părerea mea este că trebuie să rămânem la principii și la reguli generale. În concret, este mult mai dificil”.

Judecătorul de la Curtea de Apel Cluj a precizat că nu se simte confortabil într-un proces mediatizat, dar încearcă să păstreze distanța: ”Presa, dacă apără valorile democratice, trebuie să apere independența justiției, inclusiv sub aspectul imparțialității judecătorului dintr-o cauză”.

Procurorul Mirel Toader, purtător de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Cluj-Napoca: ”Trebuie găsit un echilibru între interesul presei și al cititorilor pentru un anumit subiect și, pe de altă parte, interesul organelor de urmărire penală ca ancheta să fie făcută corespunzător, să nu existe informații care să poate compromite desfășurarea anchetei. Și atunci în diverse stadii ale anchetei putem da anumite informații în funcție de planul pe care ni-l facem atunci când cercetăm o infracțiune. Într-o fază incipientă, informațiile vor fi sumare, cu titlu general tocmai pentru a nu compromite eventuale operațiuni ulterioare. După ce ancheta este finalizată, eventual s-a întocmit rechizitoriul, atunci comunicarea poate să fie aproape completă, cu respectarea dreptului la confidențialitatea datelor personale ale persoanelor implicate. (..)

Eu cred că presa trebuie să aibe și cred că are de cele mai multe ori un anumit simț, o  anumită busolă care îi indică în ce domeniu se întâmplă lucruri interesante, lucruri care suscită un anumit interes pentru opinia publică. Și atunci își îndreaptă tot interesul în zona respectivă. Dacă se scrie și se vorbește mult despre zona de justiție în zilele noastre este petru că acolo se întâmplă lucruri care sunt importante și care suscită un interes public deosebit”.

Mai multe detalii despre dezbatere şi opiniile magistraţilor şi avocaţilor puteţi citi aici.

La dezbatere au participat judecătorii Roxana Dan – șefa secției civile de la Judecătoria Cluj-Napoca, Mihai Ghica – secția penală a Judecătoriei Cluj-Napoca, Cristi Danileț - secția penală Tribunalul Cluj, Valentin Chitidean – secția penală a Curții de Apel Cluj, procurorul Mirel Toader – purtător de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Cluj-Napoca şi avocații Flavia Maier – decanul Baroului Cluj, Ciprian Păun, specializat în fiscal, Marius Roman (civil) și Daniel Nițu (penal), conferențiar la Facultatea de Drept UBB Clu, ambii de la SCA Iordăchescu și Asociații, Luiza Budușan (civil, business), coordonator SCA Budușan și Asociații, Călin Iuga (civil, business) – coordonator Iuga și Asociații, Mihnea Radu (civil) – cadru didactic la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, Mihai Neamț (penal) – purtător de cuvânt al Baroului Cluj și Florin Mircea (penal) de la SCA Chiriță și Asociații, alături de jurnaliştii clujeni Vasile Măgrădean, Liviu Alexa, Marius Avram, Bianca Felseghi, Liviu Man, Ionel Lespuc și Mihaela Trif.

Comenteaza