Socrii lui Cătălin Cherecheș, condamnați la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității

Socrii lui Cătălin Cherecheș, condamnați la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității
| Foto: Facebook/Tabita Gliga

Socrii fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, aflat acum în penitenciar, au primit o condamnare cu suspendare pentru dare de mită şi complicitate la dare de mită, fiind menţinută măsura controlului judiciar.

Soacra fostului primar din Baia Mare a primit trei ani de închisoare cu suspendare și interzicerea "exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat".

"Condamnă pe inculpatul G.C., la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. (...) Interzice inculpatei ca pedeapsă complementară, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 3 ani (...)", se arată în dispozitivul Hotărârii numărul 59/2024 din 11.04.2024 a Tribunalului Mureş, potrivit Agerpres.

Instanţa a obligat inculpata ca pe durata termenului de supraveghere să respecte o serie de măsuri de supraveghere, să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

De asemenea, pe parcursul termenului de supraveghere, soacra lui Cherecheș va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Spitalul Municipal "Dr. Eugen Nicoară" din Reghin sau în cadrul Primăriei Municipiului Reghin, judeţul Mureş, pe o perioadă de 120 zile. Totodată, "se menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpata G.C.", a mai precizat instanţa.

Tribunalul Mureş l-a condamnat în același dosar şi pe socrul fostului primar la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită.

De asemenea, ca pedeapsă complementară, bărbatul are interdicția de a fi ales în orice funcție publică sau să ocupe o funcție care care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de doi ani. Ambele pedepse sunt cu suspendare.

Totodată, instanţa a decis confiscarea sumei de 50.000 euro de la Claudia Gliga, soacra fostului primar, "reprezentând suma de bani remisă de inculpată magistratului F.H.G.R. prin intermediului colaboratorului cu identitate reală F.H.R." şi a respins solicitarea de confiscare prin echivalent a contravalorii produselor de cofetărie remise de inculpata G.C. martorului denunţător F.H.R.

Hotărârea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În noiembrie 2023, Claudia Gliga, soacra lui Cătălin Cherecheș, a fost prinsă în flagrant în timp ce îi dădea mită 50.000 de euro mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj, care ar urma să pronunțe decizia definitivă în dosarul de corupție al primarului.

Ulterior, Claudia Gliga și socrul edilului au fost reținuți de procurorii DNA, pentru dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită.

Cătălin Cherecheș a reușit să fugă din țară, în noiembrie 2023, cu câteva ore înainte de a fi condamnat definitiv la 5 ani de închisoare. Fostul edil din Baia Mare a fost adus în România pe 19 martie, fiind extrădat de Germania.

Comenteaza