Au un gust acid şi uşor amar, dar au cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele

Au un gust acid şi uşor amar, dar au cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele
Sunt cunoscute drept super alimente ale naturii, cu o sursă importantă de minerale: mangan, vitamina A, fier, calciu, vitamina K, vitamina E, zinc, fosfor şi seleniu.

Fructul de afin ajuta la regenerarea vaselor de sange, la normalizarea glicemiei si la regenerarea purpurei retinei, creste sensibilitatea fotoreceptorilor de la nivelul ochiului, neutralizeaza infectiile din intestin, dilata usor vasele coronare, protejeaza organismul contra radioactivitatii.

Afinele au proprietăti antibacteriene, fructele conţin o substanţă, mirtilina, care penetreaza celula bacteriei si ii slabeste vitalitatea, iar administrata intern, scade glicemia.

Pigmentii care dau nuanta albastruie fructului protejeaza corpul impotriva radioactivitatii si regleaza anumite procese imunitare.

Un studiu al unor cercetatori americani de la Universitatea din Boston, Statele Unite, a aratat ca administrarea afinelor ajuta la prevenirea imbatranirii sistemului nervos si, de asemenea, ajuta la pastrarea unor functii cognitive si motorii, toate acestea datorita actiunii antioxidante a principiilor active din afine, care impiedica procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central. Conform rezultatelor studiului, un regim alimentar de mai multe saptamani in care 3-4% din portia alimentara zilnica era alcatuita din afine a dus chiar la cresterea capacitatii de invatare, la imbunatatirea memoriei si a coordonarii motorii. 

De asemenea, un alt studiu ar indica faptul ca barbatii cu factori de risc pentru boli de inima, care au baut suc de afine salbatice timp de 3 saptamani au inregistrat imbunatatiri in ceea ce priveste controlul glucozei si a insulinei.

Consumul constant a unei cantitati insemnate a acestor fructe, datorita fibrelor pe care le contin, s-a dovedit a fi un remediu expentru cei care sufera de constipatie, iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza si acizii, imbunatatesc digestia.

Afinele sunt recomandate bolnavilor de cancer, deoarece contin anumiti compusi, cum ar fi pterostilbene (excelent in remediul cancerului de colon si ficat) si acid aleagic, care in combinatie cu antocianina si alti antioxidanti precum vitamina C si cupru, pot duce la prevenirea sau vindecarea afectiunilor maligne.

Studiile de laborator arata ca acei compusi fenolici din afine pot inhiba proliferarea celulelor canceroase din colon şi, de asemenea, reduc semnificativ riscul aparitiei cancerului ovarian la femeile care au un aport crescut de luteolin.

 

 

 

 

 

Comenteaza