Bananele, pe cale de dispariţie

Bananele, pe cale de dispariţie
O boală provocată de o ciupercă ar putea duce la dispariţia bananelor în următorii 5 - 10 ani.

Oamenii de stiinta au studiat genomul a trei ciuperci care amenință în prezent culturile de banane, și au constatat că aceşti fungi au ajuns la punctul în care ar putea distruge cele mai multe culturi de banane în cinci, până la 10 ani.

Vestea bună este că cercetătorii cunosc secvența genetică a acestor ciuperci, prin urmare se va studia modul în care acestea pot fi ţinute sub control.

"Industria bananelor la nivel global ar putea fi distrusă în doar cinci-zece ani, atât de rapid evoluează aceste boli fungice," explică coordonatorul studiului de la Universitatea din California.

Vestea vine după ce, anul trecut, un alt tip de ciuperci răspunzătoare de boala Panama, s-a răspândit în Asia de Sud, Africa, Orientul Mijlociu, și Australia, boală care reprezintă o amenințare serioasă pentru culturile de banane.

În cazul de faţă, echipa studiază o boala numita Sigatoka, cauzată de trei tipuri de ciuperci,care afectează deja culturile de banane cu 40 la sută anual.

Oamenii de stiinţă de la Universitatea din California, Davis si Olanda au descoperit ca ciupercile au devenit tot mai periculoase, acestea nu afectează doar sistemul imunitar al plantei, dar şi metabolismul lor, conform siencealert.com.

"Am descoperit că două dintre cele trei fungice au devenit mai virulente prin creșterea capacității lor de a manipula căile metabolice ale bananei, folosindu-se de nutrienți săi", a declarat Ioannis Stergiopoulos, unul dintre cercetatori.

"Aceste modificări apărute în metabolismul agentului patogen și în planta gazdă au fost trecute cu vederea până în prezent, ele putând reprezenta o" amprentă digitală moleculară "a procesului de adaptare", a adăugat el.

Cercetatorii spun că fructul este deosebit de vulnerabil la specii patogene, contrar celor care ar crede că ar fi imposibil ca acestea să dispară vreodată. Şi asta pentru că, majoritatea culturilor de banane provin din aceeşi plantă.

"Bananele Cavendish provin toate de la o plantă, sunt clonate, prin urmare, toate au același genotip ceea ce face întreaga specie vulnerabilă", a spus Stergiopoulos.

Cu alte cuvinte, o boală capabilă să ucidă o singură plantă, ar putea, teoretic, să le distrugă pe toate.

O soluție ar fi dezvoltarea unui nou soi de banane, în afara celor din soiul Cavendish, dar acest lucru ar presupune timp și bani.

O altă variantă ar fi aceea de a se încerca modificarea genetică a bananelor din răspânditul soi Cavendish pentru a le face rezistente la cele trei tulpini ale bolii Sigatoka sau de a crea noi fungicide care să intervină în mecanismul prin care ciupercile afectează metabolismul plantei.

 

 

 

 

Comenteaza