Cel mai longeviv om din lume a trăit într-un cătun din Cluj. A murit la 148 de ani

Cel mai longeviv om din lume a trăit într-un cătun din Cluj. A murit la 148 de ani

Cel mai longeviv om din lume a trăit într-un cătun din judeţul Cluj şi a murit la vârsta de 148 de ani. Cel puţin aşa arată actul de deces, întocmit de Primăria comunei Recea Cristur.

Bătrânii din sat erau copii atunci când badea Maftei, cum era cunoscut bărbatul, s-a stins din viaţă, la aproape 150 de ani, după ce a trăit pe viu revoluţia lui Tudor Vladimirescu din 1821, Revoluţia română de la 1848, Războiul de Independenţă din 1877 şi cele două războaie mondiale de la începutul secolului 20. S-a născut în 1804, anul în care era proclamat împărat Napoleon şi a murit în 1952, anul în care a început guvernarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Cei circa 150 de oameni care mai trăiesc în cătunul Osoi din judeţul Cluj îşi amintesc de bărbatul care a trăit peste 140 de ani. În sat este împământenită deja o vorbă despre Maftei Pop, decedat acum 60 de ani: dacă zici că eşti beteagă ţi se răspunde "dar ce, vrei să trăieşti ca Maftei?". Vorba s-a dus departe şi cercetătorii au început să bată la uşa Primăriei comunei Recea-Cristur, de care ţine cătunul Osoi. Secretarul primăriei a găsit recent actul de deces al lui Maftei Pop, după ce a fost sunat de un profesor. Mormântul celui mai longeviv om este în curtea familiei care l-a găzduit, petru că badea Maftei nu avut o familie a lui. Mormântul nu mai are nici cruce, însă oamenii mai pun câte o lumânare şi îl pomenesc pe badea Maftei la slujba de duminică. Sătenii povestesc că la moartea bărbatului s-au găsit în arhive documente care i-au atestat vârsta.

Oamenii spun că Maftei Pop a venit în cătunul Osoi dintr-un alt sat, Valea Loznii din judeţul Sălaj, pe când avea 40 de ani, şi a mai trăit o sută. Bătrânii satului, care erau copii pe când badea Maftei era în putere, spun că acesta omorâse un copil în satul natal.

Cel mai longeviv om a trăit din mila oamenilor din Osoi şi a dormit în grajd cu vitele. "Umbla toată ziua cu o ulcelucă aşa şi îi dădea fiecare ce avea de mâncare", spune una dintre sătence, Maria Sabo. "El punea tot acolo şi venea şi mânca aici şi se culca ziua în casă, noaptea în grajd avea pat şi se culca acolo".

Oamenii povestesc că Maftei Pop era extrem de puternic. "Ducea în spate o grindă. El nu megea cu carul la pădure. Căra câte unul în spate. Când se găta (se termina-n.red.) mergea după altul", spune Pavel Mânzat. Badea Maftei muncea cu ziua şi mânca brânză, lapte şi mămăligă. Avea şi un viciu: fuma pipă. "Avea făcut dohan, nu ţigări ca acuma", spune Rozalia Mureşan. "Era din frunză de floarea de soare. Le usca şi le băga în pipă". Cu toate acestea, a trăit mai mult decât poate să-şi închipuie cineva.

Medicii specialişti în geriatrie n-au mai auzit de aşa ceva. Cel mai bătrân om tratat la Spitalul Municipal Cluj-Napoca avea 106 ani."Este greu de crezut o astfel de longevitate", spune Valer Donca, şeful secţiei de geriatrie de la spitalul din Cluj. "Este greu de infirmat. dacă actele certificat de naştere, de deces vor confirma, cercetătorii vor trebui să aducă explicaţii acestui fenomen".

Aticol din arhiva ZIUA de CLUJ/REALITATEA TV Cluj 

Reporter: Alin Golban
Operator: Cristi Rus

Comenteaza