De la Milano direct în casele clujenilor FOTO

De la Milano direct în casele clujenilor FOTO
"2012 dă tonul interioarelor relaxante, mizând pe modele confortabile din materiale naturale ca lemnul, pielea, metalul şi sticla, excelent puse în valoare de un design inovator." Diana Calfa, managing partner Morphoza-atelier de interioare

230.000 mp de expoziţie, 2.500 de companii participante, 290.000 de vizitatori profesionişti din peste 160 de ţări - aşa s-ar descrie în cifre cel mai important eveniment dedicat amenajărilor interioare organizat în fiecare primăvară la Milano. În perioada 17-22 aprilie, Milano este locul unde trebuie să fii pentru a putea avea ceva de spus ca designer, arhitect sau decorator oriunde în lume.

Morphoza este un atelier de interioare din Cluj. Anii de experienţă au impus compania ca un adevărat atelier al brandurilor, al produselor cu etichetă şi al unor servicii de management integral atât pentru construcţii cât şi pentru amenajări.

Proaspăt întoarsă de la Milano, Diana Calfa, managing partner al atelierului, ne-a povestit câte puţin despre ceea ce propun designerii anul acesta şi cum se adaptează aceste tendinţe în casele clujenilor.

Participaţi în fiecare an la Salonul Internaţional de Mobilă de la Milano din curiozitate personală sau ca un task de serviciu?
Participăm în fiecare an la toate evenimentele importante de profil. E şi business şi pleasure, dacă vreţi, pentru că nu are cum să nu-ţi placă să te afli acolo unde se dă ora exactă în design. E important să fim la curent cu cele mai noi tendinţe, însă la fel de important este să putem vedea şi testa toate produsele noi pe care le scot brand-urile din portofoliul nostru, întâlnind totodată şi alte brand noi pe care le putem face cunoscute publicului românesc. Anul acesta am participat la Milano cu o delegaţie mai numeroasă - am fost 6 persoane fiecare specializată pe alt segment - de la architect, designer, la om de marketing, vânzări şi chiar client - pentru că ne-am dorit să venim cu impresii şi perspective cât mai diferite pe care să le putem transmite clienţilor noştri.

Milano este casa designului. Cu ce nume celebre v-aţi întâlnit?
Avem în portofoliu produse ce poartă semnătura designerilor de talie internaţională - Pininfarina, Patricia Urquiola, Zaha Hadid, Philippe Stark, Karim Rashid, colaborători ai caselor de design Kenzo, Fendi, Hermes, Rosenthal, Christofle, Cappellini, Cassina, Baxter, Smania, Porada, Selva, Vitra, etc. O întâlnire specială şi deosebit de plăcută a fost cea cu designerul Daniele Lago, totodată proprietarul companiei Lago - un furnizor pe care îl reprezentăm în exclusivitate în Transilvania. Este cu siguranţă unul dintre cei mai talentaţi designeri ai momentului, un adevărat trend setter, cu idei inovative pe care le regăsim "împrumutate" frecvent şi de alte case de design.

Cum se pot adapta în amenajarea unei case româneşti tendinţele lansate anul acesta?
Designul de interior este ca designul vestimentar - poţi avea şi pret-a-porter dar şi haute-couture. La Morphoza, gândim proiectul exhausiv - de la design şi proiectare până la mobilare şi ambientare, livrăm case la cheie cu bucătăria perfectă, însă tot acest proces se pliază după personalitatea şi nevoile clienţilor noştri. Anul acesta avem de a face cu tentinţe foarte uşor de adaptat. Vorbim de o reîntoarcere la natural, la eleganţă, bun gust şi design focusat pe funcţia confort. La această ediţie a Salonului de la Milano putem spune că am asistat la o sărbătoare a lemnului. De la design minimalist, nordic, la adevărate sculpuri din lemn voit cariat şi finisat impecabil, de la linii simple contemporane până la ornamente baroc - lemnul se regăseşte în toate amenajările. Vine acompaniat de piele în cea mai fină lucrătură, de metal, sticlă şi oglinzi, toate fiind ca un liant dintre această reîntoarcere la natural şi lumea modernă, contemporană.
Din punct de vedere cromatic, albastrul este o culoare tot mai folosită în amenajări la fel si taupe (gri-bej), în trend fiind şi accentele de galben şi roşu, alături de nuanţe pale de lila şi verde.

Care este must-have-ul în materie de mobilier, în 2012?
Biblioteca este vedeta anului. De la simpli pereţi cu rafturi deschise, jocuri cu profunzimi variate, combinaţii de suprafeţe glisante până la pereţi despărţitori şi biblioteci suspendate de tavan.

Ce propuneri de design v-au impresionat cel mai mult?
Designul este cel care atrage, însă confortul generat este cel care selectează produsele. Am fost plăcut surprinsă anul acesta când modele de produse lansate anul trecut au fost reinventate prin creşterea confortului. Vorbim de canapele ale căror perne de spătar şi sezut se pot modifica acum pe înălţime şi profunzime, transformând astfel modelul funcţie de dispoziţia celui care o pune la încercare. Însă nu pot spune că m-a impreionat doar asta. Milano e capital internaţională a modei, a designului, e locul din care cu siguranţă nu poţi veni doar cu o singură impresie.

 

Comenteaza