Este adevărat că suntem cu toții puțin intoleranți la lactate? Ce spune un specialist
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 14:40
- Life
- Ascultă știrea

Un specialist în nutriție și dietetică explică de ce putem avea cu toții simptome de intoleranță la lactoză.
„Majoritatea dintre noi nu suntem în mod inerent intoleranți la lactoze, dar putem trece prin perioade în care devenim mai sensibili la lactoza din dieta noastră”, spune Amanda Avery, profesor asociat de nutriție și dietetică la Universitatea din Nottingham.
Ea spune că atunci când oamenii vorbesc despre „intoleranță la lactate”, se referă de obicei la lactoză, zahărul care se găsește în lapte și produse lactate, cum ar fi laptele, brânza și iaurtul. La majoritatea oamenilor, acest zahăr este descompus de o enzimă numită lactază, care se găsește în intestinul subțire. Aceasta ajută organismul să digere și să absoarbă lactoza fără a provoca disconfort.
„Ne naștem cu multă lactază. Dar pe măsură ce dietele noastre se diversifică, nivelurile de lactază scad. Dacă există o cantitate minimă de lapte în dieta cu lactate, atunci nivelurile de lactază pot fi zero, prin urmare, persoanele din anumite medii culturale și țări în care aportul de lactate este neglijabil pot fi intolerante””, spune Avery, potrivit The Guardian.
Persoanele care nu produc suficientă lactază pot prezenta simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, balonare și scaune moi atunci când consumă lactate. Unele persoane pot constata că activitatea lactazei este redusă temporar atunci când funcția intestinală este perturbată de antibiotice sau stres. Acest lucru poate duce la „intoleranță tranzitorie la lactoză” - o perioadă în care organismul are dificultăți în a digera lactatele, chiar dacă anterior nu erai sensibil la acestea.
„Dacă oamenii renunță la lactate și apoi le reintroduc, ar putea prezenta și simptome abdominale pentru o scurtă perioadă, în timp ce activitatea lactazei lor se restabilește”, spune Avery. „Dar asta nu înseamnă neapărat că ești intolerant permanent. Ar putea fi doar enzimele tale intestinale care recuperează decalajul.
„O bună practică, chiar dacă crezi că ești ușor intolerant, este să încerci să menții puține lactate în dietă – brânza sau iaurtul ar trebui să fie în regulă. Brânza are foarte puțină lactoză, iar în iaurt, o mare parte din lactoză este descompusă de bacterii. Chiar și puțin lapte în ceai ajută”, explică specialistul în nutriție și dietetică.
În concluzie - este adevărat că toți suntem puțin intoleranți la lactate? Nu, dar capacitatea noastră de a le digera poate fluctua cu siguranță. Pentru mulți, nu este o intoleranță pe viață, ci doar o reacție temporară.